Moet ik een voorgevormd model kiezen of een cup met naden?

2 Sep 2022 10:05 AM
Annica Svensson

De keuze tussen een beha met voorgevormde cups en een met naden is meer dan een kwestie van smaak en gevoel. Beide varianten verdienen hun plaats in de beha-garderobe van elke vrouw maar ze hebben ook verschillende eigenschappen die ze speciaal geschikt maken voor verschillende gelegenheden en lichaamstypen. We bekijken de voor- en nadelen van beide modellen.


”Waarom zou je naden op een cup hebben?”, hoorde ik laatst een vrouw vragen. In haar garderobe had zij alleen voorgevormde cups die ze verkoos omdat ze een ”gladde moderne look” geven. Zelf had ze een hele volle, vrij zware buste en ze zocht al lang naar een beha met een perfecte pasvorm, zoals je echt zou willen dat een beha zit. Ik stelde voor dat ze eens een beha met cupnaden moest proberen omdat die optimaal was voor haar type buste. De keuze tussen met of zonder naden gaat over veel meer dan alleen maar esthetiek en dat zullen we hieronder verder toelichten.


Wanneer moet je kiezen voor voorgevormd?


Voorgevormd is veruit favoriet bij vrouwen die een buste wensen met een gladde ronde vorm, maar ook bij vrouwen met extra gevoelige huid en tepels, die niet willen riskeren dat naden irritatie kunnen veroorzaken.


Het ontbreken van naden zorgt dat de cup heel discreet is onder nauwsluitende kleding, vooral als hij maar één kleur heeft die niet sterk contrasteert met de huid.

Een beha met voorgevormde cups heeft geen naden op de cup. Hier ziet u een ongewatteerde cup van Keep Fresh materiaal.


zonder tierelantijntjes. Maar voor vrouwen die houden van kant en mooie details zijn er vandaag de dag veel behamodellen op de markt met volledig gewatteerde voorgevormde cups, bekleed met exclusief delicaat kantwerk en borduursel. In dat geval raakt het idee van een gladde naadloze look wat op de achtergrond, maar het doel van deze beha’s is dat de voorgevormde cup de buste een perfecte ronde vorm geeft.


”Een voorgevormde cup is ideaal onder dunne kleding”


Voor vrouwen met borsten van verschillende grootte zijn gewatteerde voorgevormde cups extra geschikt omdat de cup al zijn bepaalde ronde vorm heeft die het silhouet van de buste definieert en effectief verhult dat de ene borst misschien niet de hele cup vult.


Als u een erg grote cupmaat hebt of puntige borsten, is het vaak moeilijk om een voorgevormde cup te vinden die verkrijgbaar is in de echt grote cupmaten. In dat geval is een cup met naden de optimale keuze.


Wanneer moet je kiezen voor naden?


Een cup met naden heeft een optimale pasvorm en steun voor alle bustematen, maar vooral voor de grote buste. Met behulp van de naden kan de cup zo worden geconstrueerd dat hij extra diep wordt, wat ideaal is in de echt grote cupmaten. Bij een beha met diepe cups zal het midden van de beha tussen de borsten dicht tegen het lichaam aansluiten wat de buste meer steun geeft. Voorgevormde cups zijn moeilijk in grotere maten dan cupmaat H te maken zonder dat de cup te ondiep of te breed wordt. Dit komt omdat de mate waarin een enkel stuk stof gevormd kan worden nu eenmaal beperkt is. Als u een grote cupmaat hebt, adviseren wij daarom cups met naden omdat die optimale steun geven.

Een cup met een driedelige tulpuitsnijding geeft een rond silhouet en uitstekende steun.


Naden bepalen niet alleen de vorm maar geven het materiaal ook extra stevigte omdat het niet nodig is om het te strekken of in een bepaalde vorm te dwingen. Omdat de cup bestaat uit afzonderlijke delen kunnen meerdere materialen met verschillende eigenschappen worden gecombineerd, bijvoorbeeld een stijve onderste cuphelft en een elastische bovenste helft. De stijve stof zorgt voor lifting en steun terwijl het elastische materiaal zich naar de buste zal voegen en zorgt voor comfort en een betere pasvorm. Ideaal als uw buste bijvoorbeeld naar boven niet erg vol of stevig is.


”Voor de volle buste zijn naden optimaal”


Het voordeel van naden is dat ze zorgen voor flexibiliteit bij het ontwerpen van behamodellen en kunnen worden aangepast aan elke bustevorm. Of u nu een grote of kleine buste hebt, puntig of rond, met naden kan men alles oplossen. De variatie in beha’s qua uiterlijk en uitvoering is bij beha’s met naden groter dan bij voorgevormde beha’s.

Een cup met naden biedt de mogelijkheid om verschillende materialen in dezelfde cup te combineren voor een ragfijne elegante look.


Het een hoeft het ander niet uit te sluiten?


Ongeacht uw voorkeur, met of zonder naden, het aanbod is vandaag de dag groot met keuzes voor alle smaken en bustevormen. Ik adviseer elke vrouw om beide modellen in haar garderobe te hebben. Hoe ging het trouwens met de vrouw die niet van naden hield? Zij wilde wel eens een beha met een driedelige cup proberen en was verrukt over de steun die haar buste kreeg. Na 20 jaar met alleen voorgevormde beha’s vond ze nu een nieuwe favoriet en ze is vastbesloten om in de toekomst meer beha-varianten in haar garderobe op te nemen. Dat is precies het fijne met beha’s, er zijn zo ongelofelijk veel varianten, alle met hun eigen doel en unieke eigenschappen, dat het zonde zou zijn om je tot één enkel type te beperken.

You may also like