Geniet langer van uw beha door hem goed te wassen

30 Sep 2021 4:23 PM
Annica Svensson

Weet u waarom u geen wasverzachter moet gebruiken of waarom u uw beha niet in de droogtrommel moet drogen? Hier zijn tien tips om de levensduur van uw beha te verlengen.


De levensduur van een beha is afhankelijk van de kwaliteit bij aankoop, hoe vaak u hem draagt en hoe u hem verzorgt. Als u uw beha elke dag draagt zonder dat u hem tussendoor 1-2 dagen rust geeft, zal hij sneller slijten. Een beha van een mindere kwaliteit materiaal zal ook sneller slijten. Investeren in een handvol beha's van goede kwaliteit is op de lange termijn voordeliger en beter voor het milieu.


”Alle beha’s zijn verschillend. Volg daarom altijd de wasvoorschriften van de fabrikant.”

Volg altijd de wasvoorschriften van de fabrikant. Wanneer we bij Miss Mary materialen kiezen, wassen we ze eerst om te zien hoe ze zich na het wassen gedragen. Daarna wassen we het voltooide kledingstuk om te zien hoe de verschillende materialen reageren wanneer ze aan elkaar zijn genaaid. Sommige materialen kunnen meer krimpen dan andere. We testen altijd grondig voordat we een kledingstuk vrijgeven voor productie. Ons testpanel van vrouwen draagt de beha's dan enige tijd en wast ze thuis zoals ze gewend zijn.


Handwas of machinewas?


Vooral voor beha's en body's met beugels is het belangrijk om ze niet in de machine te wassen. Het kan zomaar gebeuren dat de beugel uit het kledingstuk kruipt en in de machine vast komt te zitten en schade veroorzaakt.


Als u het kledingstuk op de hand wast, laat het dan eerst een paar uur weken met een mild wasmiddel om vuil, olie, vet e.d. los te maken. Als u tijd hebt, laat het dan een nacht weken, het maakt niet uit of het water koud wordt. Daarna wrijft u over de beha, met extra aandacht voor de cups en de delen die tegen de huid aan liggen of vuil zijn. Nogmaals laten inwerken en daarna uitspoelen. Gebruik geen wasverzachter.


”Witte kledingstukken moeten samen met andere witte kledingstukken worden gewassen.”

Houd de kleuren gescheiden


Houd de kleuren gescheiden en was geen witte kledingstukken samen met donkere. Ook al staat er niet dat het kledingstuk apart moet worden gewassen, toch is dat beter, dan blijven de witte kledingstukken wit doordat dat ze niet vermengd worden met bijvoorbeeld rode of zwarte kledingstukken.


Gebruik een zacht wasmiddel


Of u nu met de hand of in de machine wast, kies zorgvuldig het wasmiddel dat u gebruikt. Gebruik een mild wasmiddel zonder bleekmiddel. Dat geldt ook voor het wassen van uw witte lingerie. Witte kledingstukken zijn namelijk wit geverfd.


Gebruik geen wasverzachter


Wasverzachters bevatten polymeren, microscopisch kleine plastic deeltjes die zich op het oppervlak van de stof vastzetten en deze zachter doen aanvoelen. Dat zachte gevoel ontstaat doordat het polymeer vocht bindt en voorkomt dat het kledingstuk volledig droogt (ook al lijkt het alsof het droog is). Elastische kledingstukken die, zoals alle beha's, Elastan bevatten (lycra en spandex zijn andere namen/merknamen voor Elastan), moeten juist wel goed kunnen drogen omdat de vezel zwakker wordt als hij nat is. U verkort de levensduur van uw beha dus enorm als u een wasverzachter gebruikt. Als u uw beha zachter wilt laten aanvoelen, draag hem dan. De vezels worden zachter na een tijdje bewegen op het lichaam.

Een beha-rug die Elastan, spandex of lycra bevat, gaat sterk achteruit door wasdrogers en wasverzachters.


Gebruik altijd een waszakje


Beha's, slips, body's en dunne panty's kunt u het beste in een waszakje wassen. Veel mensen lichten daar de hand mee, maar een waszakje helpt meer dan u denkt. Het voorkomt dat uw kledingstukken verstrikt raken in andere, zwaardere, kledingstukken en uitrekken. Het zakje beschermt ook fijne stoffen zoals kant en borduursel tegen vastraken in bijvoorbeeld klittenband of ritsen van andere kledingstukken in de machine. Verder is er minder risico dat kledingstukken tijdens het wassen binnenstebuiten gekeerd worden en dat schouderbandjes zich in elkaar draaien.


Gebruik nooit de wasdroger


De wasdroger betekent een voortijdig einde van uw beha. Met name het Elastan gaat sterk achteruit en daardoor verliest de beha zijn elasticiteit en vorm. Ook maken wasdrogers kleuren doffer.


Droog hem in een handdoek


Rol uw beha in een handdoek en knijp erin. Zo wordt het meeste vocht eruit gezogen.

Rek na het wassen de beugelband, waar de beugel in ligt, op. Dat voorkomt dat de beugel eruit kruipt.


Rek de beugelband op


Na het wassen van de beha rekt u de beugelband (het kanaal waarin de beugel is genaaid) op. Dit voorkomt dat de beugel uit de beugelband kruipt.


Strijk wattering e.d. glad


Als uw beha wattering heeft in de cup of in de schouderbandjes, rek dan de wattering op en strijk hem glad. Dat maakt dat de beha glad opdroogt en mooi blijft.


Hang hem op de juiste manier op


Hang de beha aan de waslijn op tussen de cups. Zo blijft uw beha in model en rekken de bandjes niet uit. Body's kunnen zo worden opgehangen dat de taille op de lijn ligt. Als het wasvoorschrift ‘liggend drogen’ aangeeft, volg dan dat advies op.

You may also like