Van A tot Z – Alles wat u moet weten over beha’s

Wat betekent guipureborduursel en wat is eigenlijk een zijsteun? Er zijn enorm veel vaktermen en uitdrukkingen die worden gebruikt in de beschrijving van een beha. Met behulp van onze woordenlijst van A tot Z krijgt u snel een overzicht van de meest gebruikte (en wat minder gebruikte) begrippen die u terugvindt in de meeste beha-beschrijvingen op het web of in tijdschriften.


Activiteiten-beha
Een activiteiten-beha geeft uitstekende steun en is ideaal voor dagelijke bezigheden en lichtere activiteiten. Ze zijn vaak gemaakt van functioneel materiaal dat ademt en dat vocht van de huid afvoert ten behoeve van extra comfort en een langer fris gevoel.


Voedingsbeha
Een voedingsbeha wordt gebruikt tijdens de borstvoedingsperiode en heeft cups die u kunt openen zodat u de baby kunt voeden zonder dat u de hele beha hoeft uit te doen.


Balconette
Een balconette-beha heeft cups die naar boven meer recht zijn gesneden. Dit geeft een mooie lifting die van onderaf wordt opgebouwd. Het model dankt zijn naam aan het “balkon” waarop de buste rust. Een balconette-beha is geschikt voor alle typen bustes.


Bandmaat
De bandmaat is de maat die u met een meetband meet rondom uw bovenlichaam, net onder de buste. Deze maat bepaalt welke behamaat u hebt.

Behaverlenger

Een behaverlenger wordt vastgemaakt in de haak-en-oogsluiting op de rug van de beha zodat het rugpand van de beha wordt verlengd en de omtrek van de beha groter wordt.


Katoen
Katoen is een natuurlijk materiaal dat zacht en soepel is en bovendien duurzaam en gemakkelijk in het onderhoud. Het ademt, trekt geen geuren aan en is heel geschikt voor een gevoelige huid. Een geliefd materiaal voor ondergoed.


Bralette
Een zacht behamodel dat wat verder naar beneden doorloopt. Er zijn uitvoeringen met sluiting en modellen die je over het hoofd aantrekt.


Racerback
Een racerback is een T-vormige rug die dicht is en geen sluiting heeft. Hij kan bijvoorbeeld voorkomen op een beha met voorsluiting of een beha die je over het hoofd aantrekt. Bij een model met racerback kunnen de schouderbandjes niet afglijden en dit model is heel geschikt als je niet wilt dat de schouderbandjes zichtbaar zijn, bijvoorbeeld onder een hemdje.


Bustier
Zie Lange beha.


Beugelbeha
Een beha met beugel geeft goede steun en lifting en helpt bovendien om de buste te vormen. De beugel omsluit de borst en zorgt dat de beha voor in het midden dicht tegen het lichaam aan ligt voor een mooie scheiding van de buste en om deze op zijn plaats te houden.


Beha zonder beugel
Een verzamelnaam voor alle behamodellen zonder beugel in de cup. Er zijn veel verschillende uitvoeringen en ze worden ook wel soft-beha’s genoemd.


Beugelband
Een beha met een zachte band in plaats van een beugel. De beugelband is soepel zoals bij een beha zonder beugel, maar hij geeft wat extra stabiliteit in vergelijking met een model helemaal zonder beugel.


Centrering
Met centrering wordt bedoeld dat de borsten worden gecentreerd, d.w.z. naar het midden worden bijeengebracht zodat de buste er minder breed uitziet als je recht van voren kijkt. Dit wordt bijvoorbeeld bereikt met behulp van zijsteunen in de beha of door een push-up beha.


Charmeuse
Een satijngeweven stijve stof met een halfglanzende buitenzijde en een matte binnenzijde. De stof voelt prettig aan op de huid. Traditioneel vervaardigd van zijde maar nu meestal met polyestervezel. Populair voor gebruik in de cups en in het front van een beha.


Contour-beha
Een contour-beha heeft volledig gewatteerde voorgevormde cups die de vorm van de buste in de beha definiëren. Het verschil tussen een contour-cup en een T-shirt-beha is dat de contour-cup altijd volledig gewatteerd is, terwijl een T-shirt-beha ongevoerd en ongewatteerd kan zijn en daardoor de vorm van de buste niet op dezelfde manier definieert. De contour-cup zorgt er ook voor dat uw borsten er symmetrisch uitzien.


Demicup
Een cup met een lagere uitsnijding dan een volledige cup, die niet de hele borst bedekt. Hij bedekt tot ongeveer driekwart van de borst.


Elastische cup
Een beha met een elastische cup betekent dat de cup is gemaakt van stretchmateriaal dat zich aan de buste aanpast. Het materiaal kan verschillen wat de rek betreft, het kan bijvoorbeeld in twee richtingen rekken of slechts in één richting. Het voordeel van een elastische cup is dat hij comfort biedt maar ook dat hij flexibeler is wat de maat betreft, wat goed is als je net tussen twee maten valt of als je borsten van verschillende grootte hebt.


Elastan
Elastan is een polymeervezel die in een klein percentage wordt gebruikt in stoffen waarbij duurzame elasticiteit gewenst is en die niet hun vorm verliezen bij uitrekken. Dit maakt dat het populair is om een klein percentage elastan te gebruiken in stoffen die bedoeld zijn om dicht tegen het lichaam te dragen maar die toch comfortabel moeten zijn, zoals het rugpand van een beha. In de VS is elastan bekend als spandex maar in Europa wordt de naam elastan gebruikt. Lycra en Dorlastan zijn gedeponeerde handelsmerken voor elastanvezels.


Filetborduursel
Borduursel dat is geborduurd op een basis van tule.


Balein
Een balein die soms in de zijnaad van een beha is opgenomen om extra steun te geven.


Gevulde cup
Zie Gewatteerde cup.


Volle buste
Als men spreekt van een volle buste wordt bedoeld dat de cupmaat groot is in verhouding tot de omtrek. Meestal bedoeld men cupmaat D of groter.


Gevoerde cup
Een beha met gevoerde cup betekent dat de hele cup of delen ervan een dubbele laag stof hebben. Soms wordt dit gedaan om een cup van elastische of dunne stof te versterken zodat hij meer steun geeft, een andere reden is om doorschijnendheid te voorkomen, bijvoorbeeld bij een beha van kant.


Gevoerde onderste cuphelft
Een beha met een gevoerde onderste cuphelft betekent dat het onderste deel van de cup bestaat uit twee lagen stof. Dit wordt gedaan om de cup te versterken en om de buste betere steun te geven.


Voorgevormde beha
In een voorgevormde beha is de stof in de cup door warmtebehandeling tot een ronde vorm gevormd, geheel zonder naden en dus ideaal om te dragen onder dunne en strakke kleding. Er zijn voorgevormde cups met en zonder wattering en met en zonder voering.


Beha met voorsluiting
Beha met sluiting aan de voorzijde tussen de cups in plaats van op de rug. Een voorsluiting is vooral handig als je de beha aan- en uit wilt doen zonder draaiende bewegingen te maken of als je moeilijk bij een sluiting op de rug kunt komen.


Vóór verstelbare schouderbandjes
Beha met schouderbandjes die aan de voorzijde kunnen worden versteld in plaats van op de rug. Dit is handlig omdat je dan gemakkelijk zelf de schouderbandjes kunt verstellen terwijl je de beha aan hebt.


Guipure-borduursel
Guipure is een borduursel waarbij op een basis wordt geborduurd die daarna geheel of gedeeltelijk wordt weggesneden. Een techniek die populair is bij exclusieve beha’s en lingerie.


Volledig gevoerde cup
Een beha met volledig gevoerde cup betekent dat de hele cup bestaat uit een dubbele laag stof. Soms wordt dit gedaan om een cup van elastische of dunne stof te versterken, maar de reden kan ook zijn om doorschijnendheid te voorkomen, bijvoorbeeld bij een beha van kant.


Halve cup
Zie demicup.


Volledige cup
Volledige cups omvatten de hele buste en zijn hoog uitgesneden in het decolleté. Ideaal bij een grote buste of als extra steun nodig is. De hoog gesneden cuprand maakt ook dat de overgang tussen huid en cup minder zichtbaar wordt.


Volledige wattering
Een volledig gewatteerde cup is steviger en helpt om de buste te vormen. Wordt toegepast in voorgevormde modellen en in cups met naden en met of zonder beugel. Meest gebruikelijk is een lichte wattering van enkele millimeters die stevigte geeft maar het volume niet vergroot.


Keep Fresh
Keep Fresh is een speciaal ontwikkeld stofmateriaal dat vocht van het lichaam afvoert en dat niet nat aanvoelt.


Comfortbandjes
Comfortbandjes zijn brede schouderbandjes, meestal gewatteerd, die de schouders ontzien. Ideaal voor een grote of zware buste, maar natuurlijk even geschikt voor de kleine buste.


Comfortbeha
Een beha waarbij het draagcomfort voorop staat. Hij heeft vaak brede gewatteerde schouderbandjes die de schouders ontlasten.


Cupmaat
De cupmaat geeft de maat van de buste aan in verhouding tot de rugbreedte. De cupmaat wordt aangegeven met een letter, bijvoorbeeld cup B. De kleinste maat is AA.


Leotard-rug
Met een leotard-rug wordt een U-vormige ruguitsnijding bedoeld waarbij de schouderbandjes helemaal doorlopen langs de U-uitsnijding tot aan de sluiting van de beha. Een leotard-rug wordt ook wel balletrug genoemd en hij maakt een elegante mooie indruk.


Lounge-beha
Een lounge-beha, ook wel relax-beha genoemd, is een comfortabele beha zonder beugel die ideaal is voor ontspannen dagen. Hij is meer ontwikkeld voor comfort dan voor steun.


Lycra
Lycra is een gedeponeerd handelsmerk voor elastanvezel. Lycra kan tot 6 maal zijn lengte worden uitgerekt en terugkeren naar zijn oorspronkelijke lengte zonder zijn elasticiteit te verliezen.


Lifting
Lifting is een projectie en moet niet worden verwisseld met steun. Alle beha’s geven in verschillende mate steun door de buste te omvatten, maar een beha die lifting geeft tilt de buste ook op en is ideaal voor wie een slappe buste heeft of een buste die erg laag gesitueerd is.


Liftsteun
Een liftsteun is een extra band of draad die langs het onderste deel van de cup is aangebracht. Meestal in de vorm van een lichte wattering. Dit werkt als een extra steunfunctie en helpt om de buste een extra lifting te geven.


Lange beha / Longline beha
Een lange beha, ook wel longline beha of bustier genoemd, geeft extra steun omdat de beha langer naar beneden doorloopt en het gewicht verdeelt. Het extra lange lijfje heeft een gladmakend effect op de rug en de overgang naar de huid is minder zichtbaar waardoor hij ideaal is om te dragen onder strakke kleding. Sommige modellen hebben baleinen in de zijde wat uitstekende steun geeft.


Maximizer
Een maximizer is een beha met zeer dikke en stevige wattering in de cup en vaak met wat dikkere kussentjes in het onderste en buitenste deel van de cup. Dit geeft de indruk dat de buste één of meer maten groter is geworden.


Mesh
Een elastisch netmateriaal dat veel wordt gebruikt voor bijvoorbeeld sportbeha’s. Vaak wordt de rug van een beha uitgevoerd in mesh.


Microvezel
Een ultrafijne synthetische vezel die fijner is dan 1 denier. Ondergoed van microvezel is licht en voelt heel zacht aan. Gewoonlijk vervaardigd van polyester of polyamide.


Minimizer
Een minimizer-beha geeft de indruk dat de buste een cupmaat kleiner is geworden. Hij heeft een ondiepere en bredere cup die de buste een wat plattere vorm geeft. Heel geschikt voor wie vindt dat de buste te groot van omvang is of voor wie een brede bustebasis heeft.


Soft-beha
Een zachte beha die geschikt is voor vrouwen die de voorkeur geven aan een beha zonder beugel. Meestal wordt met het woord soft-beha een beha zonder beugel bedoeld, maar het wordt soms ook gebruikt voor een lounge-beha.


Multiway-beha
Een multiway-beha heeft schouderbandjes die je op verschillende manieren kunt variëren. Soms zijn ze helemaal afneembaar of kun je ze kruiselings bevestigen of op de rug met elkaar verbinden met een haakje.


No-slip schouderbandjes
Op een beha met no-slip schouderbandjes zijn de bandjes op de rug extra dicht bij elkaar geplaatst om te voorkomen dat ze afglijden, ook bij smalle of aflopende schouders.


Plunge-beha
Een plunge-beha is een beha die tussen de cups diep is uitgesneden.


Polyamide
Een synthetisch materiaal dat populair en geliefd is voor gebruik in ondergoed. Polyamidevezels zijn gemakkelijk te onderhouden, voelen zacht en prettig aan en zijn erg resistent tegen vocht en huidolie.


Polyester
Het meest gebruikte synthetische materiaal voor ondergoed. Polyester is veelzijdig en kan worden gebruikt in een groot aantal verschillende toepassingen zoals satijn, charmeuse, chiffon enz. Polyester is warmtebestendig en kleurvast, droogt snel en krimpt minder dan bijvoorbeeld katoenvezels. Polyester wordt veel toegepast in functionele stoffen. Er zijn grote kwaliteitsverschillen tussen polyesterstoffen.


Powernet
Een netmateriaal dat veel wordt gebruikt voor voering van ondergoed ten behoeve van versterking.


Projectie
Met projectie wordt bedoeld hoe de buste in de beha wordt “gericht”, meestal wordt de buste naar boven opgeheven, naar het midden gecentreerd of gescheiden.


Prothesebeha
Een prothesebeha heeft een zakje aan de binnenzijde van de cup met plaats voor een borstprothese. De cup is aan de voorzijde extra hoog gesneden om eventuele littekens en prothesen te bedekken.


Push-up beha
Een push-up beha is een diep uitgesneden beha die de borsten naar elkaar toebrengt en opheft en die de indruk geeft van een grotere buste doordat de cup is voorzien van kussentjes in de buiten- en onderzijde. Er zijn push-up effecten van verschillende sterkte.

Rechte rug

Bij een beha met een recht gesneden rug is de rug in het midden even breed als aan de zijkanten.


Relax-beha
Een relax-beha is een comfortabele beha zonder beugel die ideaal is voor ontspannen dagen. Hij is meer ontwikkeld voor comfort dan voor steun.


Ronde rug
Zie U-vormige rug.


Satijn
Een dicht geweven stof met een glanzende voorzijde en een matte achterzijde. Kan zijn gemaakt van verschillende soorten materiaal, meestal polyester of zijde.


Scheiding
Als men zegt dat een beha de buste scheidt, wordt bedoeld dat hij de opening tussen de borsten groter maakt. Dit wordt meestal bereikt door de beha tussen de borsten dicht op het lichaam te laten liggen, bijvoorbeeld bij een beugelbeha, waarbij de beugels tegen het borstbeen liggen.

Siliconeband

Siliconeband langs de bovenste cuphelft wordt gebruikt om de rand van de cup te versterken. Dit wordt bijvoorbeeld toegepast als de cup is gemaakt met elastisch dun materiaal. Siliconeband voorkomt dat het materiaal zijn vorm verliest. Siliconeband zorgt ook dat het materiaal dicht langs de huid ligt en niet verschuift.


Zijsteun
Een beha met zijsteun in de cup geeft de buste extra steun en helpt om de buste te centreren en hem naar het midden op te tillen. Zijsteun is geschikt voor alle typen bustes en maten maar vooral ideaal als u een grotere buste hebt of als de borsten verder uit elkaar staan, waarbij de zijsteun voorkomt dat de buste wegzakt naar de oksel. Zijsteun in combinatie met wattering geeft extra steun.


Gladmakende zijvleugel
Een zijvleugel is een extra band of vleugel die in de zijkant van de beha langs de oksel loopt. Hij maakt de overgang van de beha naar de huid bij de oksel gelijkmatiger en gladder.


Slaap-beha
Een slaap-beha of relax-beha is ontworpen met comfort als eerste prioriteit en is vaak gemaakt van elastische ademende materialen. Het doel is dat hij zo comfortabel is dat je erin kunt slapen.


Spacer-beha
Spacer is een luchtig lichtgewichtmateriaal in drie lagen. De middelste laag heeft luchtzakken die maken dat de lucht kan circuleren. De buitenste lagen voeren vocht en warmte van het lichaam af waardoor het materiaal heel geschikt is als je een verkoelend gevoel wilt hebben.


Sport-beha
Een sport-beha is geschikt voor activiteiten omdat de buste stevig op zijn plaats wordt gehouden. Een sport-beha heeft bounce-control, dat wil zeggen dat de borsten niet op en neer bewegen als u zich beweegt.


Stretchschouderbandjes
Bij een beha met schouderbandjes van stretch zijn de bandjes elastisch, wat het bewegen van de armen vergemakkelijkt en meer comfort biedt dan helemaal stijve bandjes.


Stijve cup
Een beha met een stijve cup betekent dat het materiaal in de cup niet elastisch is en daardoor ook niet zal uitrekken. Er zijn cups met volledig stijve stoffen of waarbij het stijve materiaal licht rekbaar is in één richting zodat het zich enigszins kan aanpassen. Een stijve cup geeft goede steun aan de buste en is heel goed als u extra lifting nodig hebt.


Stijve onderste cuphelft
Een beha met een stijve onderste cuphelft betekent dat het onderste deel van de cup is gemaakt van stijf materiaal terwijl het bovenste deel elastisch is. Dit is een goede combinatie omdat de onderste cuphelft de buste steun geeft terwijl de bovenste helft zich aan de buste aanpast en wat flexibeler is wat betreft de maat.


Steun
Samenvattend woord over hoe stevig de beha de buste omgeeft en welke steun hij de buste geeft. Hoe meer steun een beha geeft, des te minder kan de buste op en neer bewegen als u in beweging bent. Er zijn verschillende manieren om te zorgen dat een beha goede steun geeft en sommige beha’s zijn speciaal ontworpen om een volle en zware buste steun te geven.


T-rug
Een beha met een T-rug heeft een smalle racerback. Dit model komt veel voor bij beha’s met voorsluiting of bij beha’s die je over het hoofd aantrekt.


T-shirt-beha
Een T-shirt-beha heeft een gladde voorgevormde cup zonder naden en is daarom ideaal onder dunne en strakke kleding. Met of zonder beugel.


Driekwartcup
Een cup die lager is gesneden dan een volledige cup en die niet de buste bedekt. Hij bedekt ongeveer driekwart van de buste. Ook wel demicup genoemd.


Driedelig gesneden cup
Bij een beha met een driedelig gesneden cup bestaat elke cup uit drie afzonderlijke patroondelen. De vormen van de naden bepalen het silhouet van de cup en de steun. Een cup in drie delen geeft meestal een rondere vorm dan een cup in twee delen.


Tulpsnit
Een beha met tulpsnit heeft een cup die is gesneden in drie delen en waarvan de contouren van de naden de vorm hebben van een tulp. De tulpsnit geeft de buste een mooie ronde vorm en een mooi decolleté. Met of zonder beugel.


Zware buste
Een buste die veel weegt en die steun en hulp nodig heeft om te worden opgeheven.


Tweedelig gesneden cup
Bij een beha met een tweedelig gesneden cup bestaat elke cup uit twee afzonderlijke patroondelen. De vormen van de naden bepalen het silhouet van de cup. Er bestaan veel verschillende varianten en snijdingen.


Bedekking
Bedekking, ook wel coverage genoemd, wil zeggen hoeveel van de buste door de cup van de beha wordt bedekt. Een volledige cup geeft een hoge bedekking.


U-vormige rug
Bij een beha met een U-vormige rug is de rug tussen de bevestigingsplaatsen van de schouderbandjes op de rug laag uitgesneden. De U-vorm maakt dat de rug van de beha er mooier uitziet, ook al zijn de buitenzijden van het rugpand breed en stevig.


Uniboob
Met uniboob of uni-breast wordt bedoeld dat de buste als het ware één geheel vormt en eruitziet als één massa. Het is het tegengestelde van scheiding.


Onderste cuphelft
Met onderste cuphelft wordt het onderste deel bedoeld van een cup met een horizontale naad.


Verhoogd front
Verhoogd front betekent dat de onderrand van de beha tussen de borsten zo is gesneden dat hij meer plaats biedt voor de buik. Het maakt ook dat de beha er mooier uitziet.


Bovenste cuphelft
Met bovenste cuphelft, ook wel topcup genoemd, wordt het bovenste deel bedoeld van een cup met naden.