De geheimpjes die verklappen welke vorm een beha uw buste geeft

13 Sep 2019 8:18 AM
Annica Svensson

Sommige beha-cups maken de buste puntig, andere geven hem een ronde vorm, maar hoe kun je weten welke cup wat doet? Hier volgen de tips waarmee u kunt bepalen hoe een beha uw buste vormt, nog voordat u hem hebt gepast.


Is het u wel eens overkomen dat u een beha hebt gepast en dat hij perfect zit en er heel goed uitziet, tot het moment waarop u er een trui over aantrekt? Plotseling ziet het er helemaal niet meer zo mooi uit. Vaak zie je pas als je aangekleed bent welk silhouet een beha geeft en in het ergste geval kan dat een flinke verrassing zijn! De borsten staan in een heel andere richting dan u gewend bent of ze zitten op een heel andere hoogte dan u dacht. Misschien wilde u een natuurlijke puntige vorm hebben maar zien ze er juist platter uit. Of misschien wilt u een rond silhouet hebben en zien uw borsten eruit als puntzakjes. Het silhouet kan van beha tot beha behoorlijk verschillen en elke vrouw heeft nu eenmaal haar eigen wensen. Als het om het kiezen van een beha gaat zijn we allemaal verschillend.


”De meest ervaren modelleuses combineren verschillende tactieken als ze een bepaald beha-silhouet willen creëren.”


Welke eigenschappen bepalen de vorm?


Welke kenmerken van een beha hebben eigenlijk invloed op de vorm? Cupnaden en materiaal zijn twee belangrijke factoren maar er zijn nog veel meer zaken die bepalend zijn. Een ervaren modelleuse-ontwerpster combineert vaak meerdere tactieken om een bepaald silhouet te creëren. Voordat u besluit welke beha u de volgende keer gaat kopen kunt u hier lezen waarop u moet letten om alvast een idee te krijgen hoe een bepaalde beha uw buste zal vormen.


Beugel


Een beugel heeft meer invloed op de vorm dan je misschien zou denken. Hij heft de buste meer op dan een beha zonder beugel. Dit heeft natuurlijk invloed op het profiel. Als u een beugel-beha van de juiste maat draagt, moet de beugel de buste scheiden doordat hij dicht tegen het lichaam aanligt, tussen de borsten. Dit geeft elke borst optimale steun en voorkomt dat de buste eruitziet als een ”uniboob”. Hoe hoog de beugel tussen de borsten omhoogloopt heeft ook invloed op de vorm. De vorm van de beugel zelf kan variëren, van een”U” vorm tot een”J” vorm op een beha met een diep decolleté, een zogenaamde plunge-beha. Hoge beugels zorgen natuurlijk voor nog meer scheiding. Bij Miss Mary gebruiken we vooral beugels in drie hoogten waarvan de middelste het meest wordt toegepast. De verschillen tussen de verschillende hoogten bedragen ongeveer 2 cm.


”Als u de borsten naar elkaar toe wilt drukken, kies dan voor een lagere beugel.”

Beugels met verschillende hoogte tussen de borsten. Links het model FLORAL SUN met onze laagste beugel, rechts STAR met onze hoogste beugel.


De hoogte van de beugel is een kwestie van keuze en smaak. Wilt u de borsten echt naar elkaar toe drukken, kies dan voor een lagere beugel, maar als u prijs stelt op maximale steun en dekking, neem dan een hogere beugel. Als u problemen hebt met beugeluiteinden die op het borstbeen drukken, probeer dan een lagere beugel. Als uw borsten erg dicht bij elkaar staan voelt het soms alsof de beugels de borsten van elkaar af drukken als ze worden gescheiden. Probeer dan een beha met een lagere beugel.


Minimizer cup


Sommige beha-modellen, minimizers genoemd, hebben ondiepere cups dan gewone beha’s. De cup van een minimizer geeft een ”platter” profiel. De beugel die in deze beha wordt gebruikt is een maat groter dan de beugel die in andere modellen wordt gebruikt. Dit, gecombineerd met een ondiepere cupvorm, maakt dat de cup hetzelfde volume heeft maar de buste over een groter oppervlak van het lichaam verdeelt. Dit maakt dat de buste kleiner lijkt dan hij is. Een minimizer-beha is ook geschikt voor vrouwen met een bredere buste of een minder diepe buste.

Links de LACE ALL OVER minimizer-beha die de buste een plattere vorm geeft. Rechts een beha met voorgevormde cup.


Voorgevormde cup


Een voorgevormde cupis meestal rond, maar niet altijd. Het hangt af van het model van de gietvorm waarmee de stof is geperst. Als de cup geen wattering of voering heeft en is gemaakt van elastische stof, zal de cup zich aanpassen aan de natuurlijke vorm van uw buste. Om een volledig ronde vorm te krijgen moet de stof worden versterkt met een lichte wattering van ongeveer 3 mm. Dit noemen we contour cup. Dat wil zeggen dat de cup uw buste vormt in plaats van omgekeerd. Deze cups zijn vaak rond en geven ook een uitstekende lifting omdat de wattering stijf is en niet kan uitrekken.


”Een contour-cup vormt uw buste in plaats van omgekeerd.”


3-Delige cup


Hoe meer naden een cup heeft, des te meer kan de modelleuse de vorm van de uiteindelijke cup sturen. Er zijn gewoon meer mogelijkheden om de vorm te beïnvloeden omdat er word gewerkt met meer patroondelen. Een driedelige cup kan er op veel verschillende manieren uitzien. Een klassieke snit is de tulpsnit zoals op onderstaande foto. Deze snijding geeft een ronde vorm.

De beha AMSTERDAM heeft een driedelige cup met klassieke tulpsnit. Let ook op de zijsteun aan de buitenzijde van de cup. Rechts het model BRODERIE ANGLAISE met twee evenwijdige naden.


Soms is de grens tussen wat een driedelige of een tweedelige cup wordt genoemd, nogal onduidelijk. Er zijn heel veel verschillende manieren om de patronen te snijden. Sommige cups hebben twee evenwijdige naden (zoals BRODERIE ANGLAISE hierboven) en zijn technisch gemaakt in drie delen, maar dit is misschien niet het eerste patroon waar je aan denkt als je het over een driedelige cup hebt. Afhankelijk van de manier waarop de verschillende delen zijn getekend wordt dit type cup soms als tweedelig beschouwd. Het leuke met beha’s is dat ze op zo ontzettend veel manieren ontworpen kunnen worden!


2-Delige cup


Een tweedelige cup is zoals de naam al aangeeft een cup die is samengesteld uit twee afzonderlijke patroondelen. De naad kan bijna elke gewenste richting hebben, vaak loopt hij schuin omhoog zoals bij onze JOY beugel-beha (zie de foto linksonder).


”Het leuke met beha’s is dat ze op zo ontzettend veel manieren ontworpen kunnen worden!”

Links: Voorbeeld van een tweedelige cup, model JOY. Rechts: QUEEN beha met tweedelige elastische cup met extra bovendeel en gewatteerde steun voor lifting.


De cup van onze beugelvrije QUEEN (rechtsboven) bestaat ook uit twee delen maar is aan de voorkant en in het midden verlengd met een gedeelte van elastisch gaasweefsel. Net als bij andere cups wordt de vorm niet alleen bepaald door de patroondelen maar ook door het materiaal, dat wil zeggen in welke mate het stijf of elastisch is en of het al dan niet gevoerd en gewatteerd is.


2-Delige cup met zijpand


Van sommige cups is het moeilijk te zeggen of ze uit twee of meer delen bestaan. Een veel toegepaste snit is een 2-delige cup met een extra zijpand. Op de foto links ziet u daar een typisch voorbeeld van waarbij de zijde van de cup en de zijde van de beha uit één stuk bestaan. Als u dit vergelijkt met de foto rechts ziet u duidelijker wat de cup is en wat het zijpand van de beha is, omdat de beha een beugel heeft die een duidelijke scheiding vormt.

Links: COTTON TWIRLS met 2-delige cup en zijpand. Dit zijpand vormt tegelijk de zijde van de beha en omvat een deel dat verder reikt dan de cup. Rechts: JACQUARD & LACE beugel-beha met 2-delige cup met zijpand dat doorloopt in het schouderbandje.


Bij deze twee modellen loopt het schouderbandje door tot de cup en vormt de zijde van de cup. Daarom is moeilijk te zeggen waar de cup precies eindigt. Dit type cup wordt vaak 2-delige cup met extra zijpand genoemd.


De richting van de naden


In de jaren ´50 en ´60 was een rechte verticale naad dwars over de cup heel gewoon. Tegenwoordig zijn er heel veel typen snijdingen. Hoe verticaler de naad, des te meer wordt de buste naar voren geprojecteerd. Een horizontale naad heeft meer een verhogend effect op de buste.


”Hoe verticaler de naad, des te meer wordt de buste naar voren geprojecteerd. Een horizontale naad heeft meer een verhogend effect op de buste.”


Dit is echter slechts een indicatie en niet de hele waarheid, omdat andere factoren zoals bijvooreeld het materiaal ook een rol spelen. De stof wordt het zwaarst belast in het midden van de cup, waar meestal de naad is aangebracht. Cupnaden worden meestal versterkt met een band aan de binnenzijde. Om te voorkomen dat de naden op de huid schuren, kan de cup worden gevoerd of gewatteerd.


Zijsteun


Zijsteun in de cup voorkomt dat de buste zich verbreedt naar de oksel. De zijsteun houdt de buste bijeen en duwt hem naar het midden. Hij zorgt voor een slanker silhouet als je je recht van voren in de spiegel bekijkt. Dit wordt het centeren van de buste genoemd.

LOVELY LACE beha zonder beugel met gewatteerde zijsteun in de cup die helpt om de buste te centreren.


De zijsteun kan bestaan uit een extra laag stof (ongewatteerde zijsteun) of een gewatteerd pand (gewatteerde zijsteun) in de buitenzijde van de cup.


Gedeeltelijk gewatteerd


Een gedeeltelijk gewatteerde of een volledig gewatteerde cup geeft ook extra steun aan de buste. Als de wattering opzij is aangebracht (zijsteun) wordt de buste gecentreerd. Als de wattering onderin de cup is aangebracht wordt de buste van onderaf gesteund en krijgt hij extra lifting. Dit voorkomt ook dat het gewicht van de buste de cup naar beneden uitrekt. Deze versterking kan nuttig zijn voor wie een extra zware buste heeft of een hangende buste, ongeacht de maat.

Links GRACE zonder beugel met gewatteerde steun voor lifting in de onderste cuphelft, rechts MEADOW DREAMS met dunne wattering van de hele cup, zogenaamde volledige wattering.


Wattering


Een volledig gewatteerde cup betekent dat de hele cup licht gewatteerd is, zoals bij de MEADOW DREAMS beha hierboven. In de meeste beha’s waarin tegenwoordig wattering wordt toegepast, ook bij ons, is die ongeveer 3 mm dik. Stevig genoeg om steun te geven en dun genoeg om niet de indruk te wekken dat de buste groter is. Als een cup volledig gewatteerd is, wordt hij stijf en bepaalt hij de vorm van de buste. Dan wordt het een zogenaamde contour cup. Dit zorgt bijna altijd voor een natuurlijke ronde vorm, maar de vorm kan variëren, afhankelijk van hoe hij is genaaid. Als hij is voorgevormd wordt hij bijna altijd vanzelf rond.


Stijve cup


Als de cup is gemaakt van stijve stof zal hij zich niet aanpassen aan uw buste. Het voordeel van een stijve cup is dat hij meer lifting geeft en dat de buste de stof niet na verloop van tijd zal uitrekken, het nadeel is dat er geen speelruimte overblijft voor maatflexibiliteit. Als de buste de cups niet vult, kunnen er rimpels ontstaan. Dit kan gebeuren als de borsten niet even groot zijn of als de buste naar boven minder gevuld is.

Links de beugel-beha COTTON DOTS met een puntige vorm dankzij de 2-delige cup van stijf materiaal. LACE VISION heeft een elastische 2-delige cup en geeft een rondere vorm. Het materiaal is gevoerd voor extra stabiliteit.


Elastische cup


Een elastische stof geeft minder goede steun of lifting dan een stijve stof maar voelt vaak aangenamer aan. Er is ook meer speelruimte voor maatflexibiliteit. Vaak wordt in het bovenste deel van de cup kanten stretch toegepast zodat de cup zich enigszins kan aanpassen aan de vorm van de buste. Ideaal als u borsten hebt van verschillende grootte, als u ervaart dat de grootte van uw borsten verandert, afhankelijk van het moment in uw cyclus, of als uw gewicht toe- of afneemt. Omdat het materiaal zich aan uw buste aanpast zullen er minder rimpels ontstaan.


”De vorm van de cup past zich aan de lichaamstemperatuur aan.”


De invloed van de tijd


Wij adviseren u om als u een beha voor het eerst past, aan het materiaal van de cup te voelen en te controleren of het elastisch is of niet. De cup zal zich namelijk aan het lichaam en aan de lichaamstemperatuur aanpassen. Ook als u vindt dat de beha in het begin wat puntig is, zal hij zich langzamerhand aanpassen en ronder worden. Op voorwaarde dat hij niet helemaal stijf of gewatteerd is natuurlijk.


Als u er niet zeker van bent welke beha de beste is voor u en uw behoeften, of welke maat u nodig hebt, neem dan gerust contact op met onze klantenservice. Zij zijn experts als het erom gaat vrouwen te helpen om via de telefoon, per e-mail of chat de perfecte beha te vinden.

You may also like