Mythe of feit – kan een beugelbeha de kans op borstkanker vergroten?

20 Apr 2021 7:41 am
Annica Svensson

Regelmatig doen in de pers en op sociale media geruchten de ronde dat het dragen van een beha, en dan met name een beugelbeha, borstkanker veroorzaakt. We onderzoeken hoe het werkelijk in elkaar zit en bekijken wat de wetenschap laat zien.


Sinds de jaren 90 verschijnen er van tijd tot tijd artikelen in de media en de sociale media waarin wordt gezegd dat het dragen van een beha of van een beugelbeha een ​​bijdragende oorzaak is van borstkanker. Er wordt onder meer gezegd dat vrouwen die meer dan 12 uur per dag een beha dragen een groter risico lopen op het krijgen van borstkanker dan vrouwen die geen beha dragen en dat beugelbeha's de circulatie en het transport van gifstoffen die het lymfesysteem probeert af te voeren, verhinderen. Af en toe krijgen we vragen van ongeruste klanten. Daarom willen we nu van de gelegenheid gebruik maken om te kijken hoe het werkelijk zit en verwijzen we naar actueel onderzoek op dit gebied.


Wetenschappelijk onderzoek uit 2014
In 2014 publiceerde ”Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention” een Amerikaans onderzoek “Bra Wearing Not Associated with Breast Cancer Risk: A Population-Based Case–Control Study” waarin de relatie tussen het dragen van een beha en de kans op borstkanker bij vrouwen werd onderzocht. Dit onderzoek is het grootste dat is gedaan op het gebied van beha’s en borstkanker. In de inleiding van het rapport schrijven de onderzoekers dat ze het onderzoek juist hebben gedaan met het oog op de berichten in de media die beweren dat het dragen van beha's de bloedsomloop en de lymfedrainage belemmert en daarmee het vermogen om gifstoffen en afvalproducten af te voeren.


Van vrouwen tussen 55 en74 jaar die de menopauze gepasseerd waren, werden de beha-gewoonten in de loop van hun leven onderzocht. Aan het onderzoek namen 1044 vrouwen deel bij wie twee soorten borstkanker (IDC en ILC) waren vastgesteld en een controlegroep van 469 vrouwen die geen borstkanker hadden of hadden gehad.


”Geen enkel aspect van het dragen van een beha kan in verband worden gebracht met een verhoogde kans op borstkanker”


Het resultaat liet zien dat geen enkel aspect van het dragen van een beha in verband kan worden gebracht met een verhoogde kans op borstkanker. Er werd o.a. gekeken naar:


• De borstomvang (Cupmaat A, B, C, D of groter).
• Het gemiddelde aantal uren per dag dat men een beha draagt.
• Een beha met beugel.
• De leeftijd waarop men voor het eerst een beha ging dragen (12 of jonger, 13–15, 15 of ouder).


Geen van die factoren geeft een verhoogde kans op borstkanker.


Eerdere studies op dat gebied
In het resultaat van hun rapport schrijven de onderzoekers dat hun resultaten overeenkomen met die van een eerder onderzoek uit 1991 dat werd gepubliceerd in het ”European Journal of Cancer and Oncology”. In die eerdere studie, die ook werd gedaan onder vrouwen die de menopauze waren gepasseerd, waren de vrouwen die aan de studie deelnamen alleen geclassificeerd als behadraagsters of niet-behadraagsters. In het onderzoek werd geen rekening gehouden met het type beha (zonder beugel / met beugel) dat de vrouwen droegen of hoe lang ze de beha per dag droegen.


Er werd wel rekening gehouden met de cupmaat en men schrijft dat vrouwen die geen beha dragen half zoveel kans hebben om borstkanker te krijgen als vrouwen die wel een beha dragen. Maar dat komt doordat de vrouwen die geen beha droegen slanker waren en een kleinere borstomvang hadden. Onder de behadraagsters hadden de vrouwen met grote borsten een kans om borstkanker te ontwikkelen, maar volgens de studie was dat te wijten aan ernstig overgewicht, niet aan het dragen van een beha. U kunt dus gerust de beha van uw voorkeur blijven dragen.


Als u zich onzeker voelt of zich zorgen maakt over de kans dat u borstkanker krijgt of als u het hebt, neem dan contact op met een arts of een andere specialist. Het is goed om te weten wat de kans op borstkanker vergroot of verkleint. Er zijn veel factoren die van invloed zijn, maar de mate waarin u al dan niet een beha draagt heeft er geen effect op.


We vinden het wel belangrijk dat u de juiste maat beha draagt, voor uw comfort. Als u er niet zeker van bent wat voor u de juiste maat is, kunt u in onze matengids kijken of contact opnemen met onze klantenservice. Die helpt u dan om uw behamaat te berekenen.


Bronnen:
Lu Chen, Kathleen E. Malone, and Christopher I. Li. “Bra Wearing Not Associated with Breast Cancer Risk: A Population-Based Case–Control Study.” Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, September 2014, Volume 23 Nummer 10. Hier kunt u het onderzoeksartikel lezen: https://cebp.aacrjournals.org/content/cebp/23/10.toc.pdf


Hsieh CC, Trichopoulos D “Breast size, handedness and breast cancer risk”. European Journal of Cancer and Oncology 1991;27:131–5. Hier kunt u het onderzoeksartikel lezen: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/027753799190469T


https://www.center4research.org/can-wearing-bra-cause-breast-cancer/