In de garderobe van Miss Mary – het ondergoed van de vrolijke jaren ‘80

7 Jul 2020 8:33 am
Annica Svensson

Het modebeeld van de tachtiger jaren kan niemand ontgaan zijn, met zijn enorme schoudervullingen, skibroeken, neonkleuren en gepermanente poedelkapsels. Maar hoe zag het ondergoed eruit? Was dat even karakteristiek als de andere mode? We hebben wat oude catalogussen doorgebladerd en van alles gevonden, van frottéslips tot kleding met de naam Minusbuste. Kijk met ons terug naar de beelden uit die tijd.


Nu is het tijd om te lijken wat er in de tachtiger in de garderobe van Miss Mary hing. We maakten toen ook gewone kleding, naast de lingerie waar we nu het meest bekend door zijn.

Wat kun je zeggen over de tachtiger jaren? De mode van sommige decennia onderscheidt zich meer dan andere door zijn karakteristieke stijl, en dat gold zeker voor de jaren ’80. Denk eens aan disco, hoofdbanden, skibroeken, brede schoudervullingen, neon en pastelkleuren. Kokerkousen in pumps en broekspijpen die je in kokerkousen stopt. Wijde hemden met brede ceintuur. Harembroeken, ballonjurken, stroken en pofmouwen. Een body onder de broek of de jurk. Een collegetrui en joggingbroeken met matchende prints. Grote trainingspakken, liefst in mintgroen, geel of roze. De pagina’s hieronder zijn geknipt uit de zomercatalogus van 1988.

HET ONDERGOED VAN DE JAREN ‘80
Op het gebied van ondergoed gebeurde er in de jaren ’80 ook van alles, ook al leek de tijd soms stil te staan. Korsetten waren nog steeds populair in onze collectie en op dat punt was er niet veel verschil met de jaren ‘70. Een typische presentatie van onze korsetten kon er in het midden van de jaren ’80 zo uitzien. Je ziet direct aan het kapsel en de make-up van het model dat de foto’s uit die tijd zijn, maar de kledingstukken waren vrij tijdloos.

Een minder figuur-controlerende en modernere uitstraling had onze geliefde serie met functionele kledingstukken voor allergische personen en voor iedereen die hoge eisen stelde aan de kwaliteit. Dit was ”Wereldnieuws”. Alle kleding werd getest door de Zweedse Rijkskeuringsdienst! Tegenwoordig is het vanzelfsprekend dat alle materialen die we gebruiken allergie- en huidvriendelijk zijn. Deze allergieserie bestond uit witte kleding in een stijlvol ontwerp, en veel van deze modellen zouden het vandaag nog even goed doen. De serie omvatte beha’s, o.a. voorgevormde T-shirtbeha’s, hemdjes, body’s, nachtkleding, relaxkleding en teddy’s. Een teddy was een ruim zittende body met een rits in de taille en ze waren heel populair in de jaren ’80 en ’90.

De slips hadden in de jaren ’80 bij voorkeur felle kleuren en patronen. Het materiaal was vaak van verschillende frottékwaliteiten, wat tegenwoordig niet zo gebruikelijk is. Een populaire trend in die tijd waren de zogenaamde “weekslips” in een verpakking van 7, elke slip was bedrukt met de naam van een dag van de week. We maakten ook een weekserie met een knipoog. Die hadden teksten als Monday Perhaps, Tuesday Tomorrow, Wednesday If, Thursday No, Saturday Try Again en Sunday Not Today. Dan kon je ze gebruiken wanneer je maar wilde.

Als je naar de dessinfoto’s of naar de kleuren van het andere ondergoed kijkt, waren die niet zo ”schreeuwend” als op de slips. Voorbeelden van populaire dessins op de body’s waren dit frisse paisleypatroon in grijze tinten of het op de zomer geïnspireerde dessin in blauw en abrikoos.

BEHA’S VOOR DE ”MINUSBUSTE” EN VOOR SPORTACTIVITEITEN
In de jaren ’80 maakten we gebruik van de wat mystieke aanduiding ”MINUSBUSTE”. Als u zich afvraagt wat dat betekende, het was wat je vandaag een minimizer zou noemen. De MINUSBUSTE was leverbaar als korset zonder beugel en als beha zonder beugel en alleen in de cupmaten C en D.

Een paar jaar later lanceerden we een minimizer met beugel. Die had een heel slanke en elegante uitstraling met kant, smalle schouderbandjes en aan de voorkant een verhoogde onderband. Niet zo anders dan veel van de huidige beugelbeha’s.

In de tweede helft van de jaren ’80 begonnen we onze kleding eigen namen te geven zoals MARY LÄTT, MARY NÄTT, MARY COOL, MARY SUN, MARY LUCK, MARY FREE, MARY PERFECT, MARY CLASS en MARY GRACE.


Onze eerste echte sport-beha lanceerden we in 1984 en we doopten hem MARY SPORT. Interessant om te zien is dat hij qua uiterlijk op een traditionele beha leek. De speciale functionele weefsels die warmte en vocht afvoeren en die tegenwoordig in sport-beha’s worden gebruikt, was er in die tijd nog niet.

We maakten ook een jogging-set, bestaande uit een beha en een slip die we MARY RUN en MARY JOGGING doopten.

Er was veel aandacht voor de verschillende functies van de kleding, zoals bijvoorbeeld een detail dat we ”Nadiavleugel” noemden en dat gepatenteerd was en een wereldsucces werd. De Nadiavleugel was een versterking in de onderste cuphelft die hielp om de buste lifting te geven.

Het opvallendste beha-nieuws in die tijd was wel de ”Naturella beha”. Deze beha had cups met ingebouwde tepels die duidelijk zichtbaar waren door een trui of blouse. Op die manier leek het of je geen beha droeg en kreeg je een ”mooi natuurlijk profiel”. Een verschil met het tegenwoordige ideaal waarbij je de tepels niet door de kleding mag zien. Deze Naturella beha was een groot succes en was leverbaar in de cupmaten A en B.

FIGUUR-VORMENDE KLEDING IN AL ZIJN VARIANTEN
In de jaren ’80 breidden we onze collectie uit met verschillende katoenen kledingstukken. We maakten veel reclame voor verschillende katoen-Lycra kwaliteiten in de korsetseries.

Extra leuk om te zien is dat het katoen-Lycra materiaal dat we nu DIAMOND noemen en dat nog steeds wordt gebruikt, al in de jaren ’80 werd geïntroduceerd. Ook al is de mode en de kleding veranderd, dit kwaliteitsmateriaal is nog steeds geliefd. We hadden jarenlang het alleenrecht op dit fantastische materiaal.

Zo ziet de Diamond-kleding er op dit moment uit. Behalve in wit is de kleding nu ook leverbaar in zwart en beige.

Gedurende de hele tachtiger jaren was de collectie beha’s en korsetten nog steeds alleen verkrijgbaar in de cupmaten A-D (en in bepaalde gevallen DD). Onze bekendste korsetserie gedurende tientallen jaren was GARANTI, die al in de jaren ’60 werd gelanceerd. In de jaren ’70 verscheen hij ook in zwart, maar de zwarte kleur moest in de jaren ’80 wijken voor beige, dat beter verkocht.

In 1982 lanceerden we een slipcorselet met uitwendige gordel die in vier verschillende posities kon worden ingesteld voor perfecte steun voor de buik en de rug.

Het jaar daarna verscheen een slipcorselet zonder beha dat je kon combineren met een beha naar keuze. Het corselet had schouderbandjes en kon niet omlaag rollen, van achter zag het eruit als een hemdje. Dit product was het resultaat van meerdere jaren van productontwikkeling.

Een andere slimme vinding was een slipcorselet met een ritssluiting midden op de buik zodat je de ”korsetdruk” kon verminderen, bijvoorbeeld bij het zitten of misschien als je wat meer gegeten had.

Er was echter ook kleding die minder bedekkend en figuur-vormend was. Zo was de ROMANTIC COLLECTION een serie zwarte kanten lingerie van het meer geraffineerde type.

ONTSPANNENDE MOMENTEN OP DE BANK EN DE SKIPISTE
Behalve slips, beha’s en korsetten verkochten we ook onderjurken, onderrokken of ”onderbroeken” die je kon gebruiken in plaats van een onderrok. Die waren bij voorkeur van antistatisch materiaal zodat de kleding mooi zou vallen.

Verder was er veel vraag naar nachthemden en ochtendjassen in verschillende modellen, frotté, velours of zijdeachtige materialen met kant.

Verwarmende thermokleding was nog steeds populair en had zijn vaste plaats in elke wintercatalogus. Thermokleding hadden we al in de jaren ’70 in onze collectie opgenomen. Die kwam nu in een nieuwe serie, gemaakt van de textielvezel Rhovylon die goed was tegen allergie en die vlamvertragende en vochtafvoerende eigenschappen had. Ideaal voor een dag op de skipiste en tijdens het koude jaargetijde.

Miss Mary heeft altijd vooropgelopen wat betreft productontwikkeling en het testen van de nieuwste technologie op het gebied van functioneel materiaal, of het nu gaat om verwarmende thermokleding of pure lingerie.


Is het niet fantastisch om te zien hoe de mode zich in de loop der jaren ontwikkeld heeft? Sommige dingen zijn gebleven, andere mis je en je kunt ook blij zijn dat sommige tot het verleden behoren. Trends komen en gaan maar stijl en comfort zijn van altijd.

€44.99
Zonder Beugel
€39.99
Zonder Beugel
€49.99
Zonder Beugel
€59.99
Met Beugel