Zo zit uw beugelbeha altijd goed

19 Oct 2018 8:58 am
Annica Svensson

Beugelbeha’s. Er is geen ondergoed waarover zoveel verschillende meningen bestaan als over beugelbeha’s. Sommigen waarderen ze omdat ze superieure steun en lifting geven, anderen vinden ze alleen maar oncomfortabel en pijnlijk. Vandaag onderzoeken we alles wat met de altijd populaire maar ook bekritiseerde beugelbeha te maken heeft.


De beugelbeha is een klassieker die nooit veroudert. Bij het kopen van een beha is dit vaak het eerste besluit, al dan niet onbewust: wordt het een beha met of zonder beugel. De beugel zelf is een dunne boog van plastic of metaal die is ingenaaid in een kanaal dat de zijkanten en de onderkant van de cup volgt. De boog begint bij de oksel en eindigt vooraan tussen de borsten. Het gebruik van beugels in beha’s dateert al uit het begin van de twintigste eeuw en werd in de dertiger jaren verder ontwikkeld in verschillende versies, maar werd pas in de vijftiger jaren een commercieel succes.

Het model op de foto draagt de beugelbeha Floral Sun, ontworpen door Lars Wallin voor Visionary by Miss Mary


DE BEUGEL HEEFT DRIE DOELEN
Een beugelbeha heeft een aantal praktische voordelen. Hij heeft vooral drie functies: hij geeft lifting, steun en vorm op een heel andere manier dan een beha zonder beugel kan doen. De beugel is de steunpilaar van een beha. Hij draagt het gewicht van de buste en het gewicht wordt gelijkelijk langs de boog verdeeld, die het verder doorgeeft naar de overige delen van de beha. Hoe hoger de beugel in de zijkant en tussen de borsten doorloopt, des te groter het oppervlak waarover de beugel de steun verder kan doorgeven. Daarom geeft een beha met een brede rug en zijkant of een beha die hoger doorloopt tussen de cups betere steun dan bijvoorbeeld een laag uitgesneden beha.


”De beugel verdeelt het gewicht van de buste over de andere delen van de beha.”

De beugel tilt de buste op en geeft steun terwijl hij tegelijkertijd het gewicht van de buste verdeelt en spreidt naar de rug, de zijkant en het middendeel van de beha. Hoe hoger de beugel en hoe breder de zijkant en de rug, des te beter de steun.


Omdat de beugel de borst omgeeft, zorgt hij ook dat de beha heel dicht op de borstkas aansluit en de buste scheidt. Scheiden betekent dat het middendeel van de beha tussen de borsten dicht tegen het borstbeen aan ligt, en niet ”erboven zweeft” zodat de buste een ”broodje” of een ”uniborst” lijkt. Dankzij de scheiding wordt elke borst apart door de beha gesteund en ontstaat een duidelijike vorm met twee afzonderlijke borsten. De boog helpt ook om de buste naar boven te tillen en om de druk op de schouders te verminderen.


MAAR HOE MOET DE BEUGEL EIGENLIJK ZITTEN?
De beugel moet het hele onderste deel van de borst omsluiten en mag nooit op het borstweefsel drukken, noch opzij noch in het midden. U moet uw armen omhoog kunnen strekken zonder dat de beugel omhoog glijdt. Als hij dat doet, is de omtrek van uw beha te groot.


Er zijn beugels van verschillende hoogte. Sommige lopen verder omhoog tussen de borsten en andere eindigen erg laag en worden gebruikt voor zogenaamde plunge-beha’s met een diep decolleté.

”De beugel heeft drie doelen: lifting, vorm en steun”


HELP! MIJN BEUGELBEHA ZIT NIET LEKKER!
Een goed zittende beugelbeha mag nooit ongemakkelijk aanvoelen tijdens het dragen. Als dat het geval is, hebt u een maat of een model dat niet past bij uw lichaamstype. De meest voorkomende oorzaak van het niet goed zitten van een beugelbeha is dat men een verkeerde maat draagt. Als hij de borst indrukt, bijvoorbeeld opzij, hebt u een te kleine cup. Als de vorm van de beugel rode striemen op de huid achterlaat, is de kans groot dat u een beha draagt met een te nauwe omtrek.


”De cup moet de hele borst omsluiten en de beugel mag niet in het borstweefsel snijden”


Als u voelt dat het einde van de beugel op een vervelende manier tussen de borsten drukt, probeer dan een ander model waarvan de beugels lager eindigen, of waarvan de beugels in een andere hoek bij elkaar komen. Er zijn veel verschillende modellen op de markt. Afhankelijk van de vorm van de borstkas en de borst en van de situering van de borsten, dichtbij elkaar of juist verder van elkaar, zal dezelfde beha op elk lichaam weer anders zitten. Het is een kwestie van uitproberen. Alle borsten zijn verschillend en uniek.


”Hebt u een brede buste, probeer dan eens een minimizer”


Als u bijvoorbeeld een brede borstbasis hebt (ongeacht de cupmaat) kan het een goed idee zijn om een minimizer te proberen. In tegenstelling tot wat velen denken is een minimizer-beha er niet alleen voor vrouwen met een grote buste die hun borsten ”platter willen maken”. Het kenmerk van een minimizer is dat deze een bredere boogvorm en een ondiepere cup heeft dan een traditionele beha.


”Alle borsten zijn uniek. Dezelfde beha zit op geen twee lichamen hetzelfde.”

We zijn allemaal verschillend en elk paar borsten is uniek. Staar u niet blind op de grootte. Hoe breed of smal de borsten zijn en of ze dichtbij elkaar of verder van elkaar zijn gesitueerd heeft evenveel invloed op hoe de beha zal zitten.


Asl u echter een smalle borstbasis hebt of borsten die dichtbij elkaar staan, kan het nodig zijn om een beha te kiezen waarvan de cup goed op uw borst zit maar waarbij de omtrek van de beha eigenlijk te nauw is. Om de nauwe omtrek te compenseren kunt u een beha-verlenger in de haak- & oogsluiting gebruiken in plaats van een omtrekmaat groter te kiezen. Dankzij de beha-verlenger wordt alleen de rugband langer zonder dat dit invloed heeft op de pasvorm van de beha aan de voorzijde of op de manier waarop de cups passen.Ce prolongateur permet de n’augmenter que la longueur du tour, sans modifier l’ajustement du soutien-gorge devant, ni celui des bonnets.


ZIJN ER SITUATIES WAARIN JE GEEN BEUGEL MOET GEBRUIKEN?
Elk lichaam is uniek (nog afgezien van smaak!) en er zijn vrouwen die nu eenmaal niet van beugels houden. Dan moet je naar jezelf luisteren en geen beugels dragen. U kent uw eigen lichaam beter dan wie ook. Ook al biedt een beugelbeha de beste steun en lifting, als u er echt niet van houdt moet u er geen dragen. Ondergoed moet leuk zijn en u moet zich kleden zoals u wilt en zich zowel fysiek als emotioneel prettig voelen in wat u draagt. Er zijn vrouwen die als ze van hun werk, van school of van de boodschappen thuiskomen als eerste hun beha uitgooien en het liefst op de bank relaxen met hun borsten vrij onder hun T-shirt. Er zijn ook vrouwen die een beugelbeha dragen als ze uit zijn maar die thuis een mooie lounge-beha aantrekken. En er zijn veel vrouwen zoals ik die de hele dag een beugelbeha dragen omdat ze die net zo fijn vinden als welke lounge-beha dan ook, omdat ze het juiste model en de juiste maat gevonden hebben.

”Kleed u zoals u wilt. Ondergoed moet leuk zijn om te dragen.”


Er zijn situaties waarin wordt afgeraden om een beugelbeha te dragen zoals direct na een borstoperatie, bijvoorbeeld een borstreductie, een mastectomie of een vergroting. In de maanden na dit soort operaties draagt men gewoonlijk een post-operatie-beha die is aangepast aan het doel van de operatie. Bij borstvergroting draagt men bijvoorbeeld een compressie-beha die de buste indrukt.


Als u binnen afzienbare tijd een borstoperatie zult ondergaan of deze onlangs hebt ondergaan, adviseren wij u om uw arts te raadplegen en te vragen hoe lang u moet wachten tot u weer een beugelbeha (of een gewone beha) kunt dragen. Als u bent geopereerd voor een pacemaker wordt ook geadviseerd om een beugelvrije beha te dragen.


ÉÉN DING IS BLIJVEND…
Net als met andere kleding geldt ook voor ondergoed dat trends komen en gaan. Wie herinnert zich niet de kegelvormige beha’s of de kruisbeha’s uit de jaren 70. Er is nu een groter aanbod dan ooit van verschillende uitvoeringen, materialen en kleuren. Maar één ding is blijvend en dat is de beugelbeha en niets wijst erop dat die de komende jaren aan populariteit zal verliezen. Welke typen beha’s draagt u zelf het liefst? Met of zonder beugel of misschien allebei? Schrijf gerust een commentaar in het commentaarveld hieronder en vertel waarom.