Ach, nou knakte mijn beugel!

7 Feb 2020 7:59 AM
Annica Svensson

Soms gebeurt wat niet mag gebeuren. De beugel gaat stuk. Hier bekijken we wat de oorzaak is, wat u zelf kunt doen en wat wij als fabrikant doen om te voorkomen dat dit gebeurt.


Hoe moet een kwaliteitsbeugel eruitzien?


Goedkopere beha-merken gebruiken vaak beugels van slechte kwaliteit. Als je aan de beugel voelt moet hij een platte en geen ronde vorm hebben en hij moet zijn gemaakt van metaal dat is omgeven door een dun beschermend laagje plastic. Om te zorgen dat de kleding waarin de beugel wordt gebruikt prettig aanvoelt, mag de metalen beugel niet helemaal stijf zijn. Hij moet wat kunnen meebuigen zodat hij de bewegingen en de vorm van het lichaam kan volgen.


De manier waarop het metaal tijdens de fabricage van de beugel is bewerkt heeft ook invloed op de kwaliteit. Dat kun je als consument nauwelijks controleren. Als producent van beha’s moeten we echter beugels van goede kwaliteit te gebruiken, ook al zijn die wat duurder. Bij Miss Mary gebruiken we uitsluitend platte, nikkelvrije en roestvrije metalen beugels die zijn overtrokken met plastic. Deze zijn van zeer hoge kwaliteit en worden ons geleverd door een fabrikant in Duitsland die al jaren voor ons werkt.

Het type kwaliteitsbeugel dat Miss Mary gebruikt is een platte metalen boog, overtrokken met plastic en met ronde uiteinden. De kleur geeft de grootte van de beugel aan en welke kant tussen de borsten moet liggen.


Een onjuiste maat van de beha kan de beugel doen breken


Zelfs een beugel van echt goede kwaliteit is niet opgewassen tegen alles. Als je een beha draagt met een te kleine cupmaat of omtrek wordt de beha-band te strak rondom het lichaam gespannen en wordt de beugel in een andere vorm gedwongen. Door deze spanning zal de beugel vervormen waardoor hij in het ergste geval stuk kan gaan. Veel vrouwen gebruiken hun beha’s jarenlang en denken er niet aan dat een beha na langdurig gebruik slijt en uitrekt. Als je zwaarder bent geworden en een al wat oudere beha draagt, heeft die erg veel te verduren. Als je voelt dat de beugel bij het zitten tegen het borstbeen onder de borst drukt, is dat een teken dat de omtrek van de beha te klein is.


Wat doe je als de beugel van de beha stuk gaat?


Als je niet thuis bent (en niet in de buurt van een beha-winkel) als de beugel stuk gaat, zijn er in de praktijk drie mogelijkheden. Neem het zoals het is en draag de kapotte beha tot je thuis bent, ga verder zonder beha of maak van de beha een model zonder beugel door de beugel eruit te trekken. Geen van deze oplossingen is optimaal.


Het dragen van een beha met een afgebroken of vervormde beugel kan pijnlijk zijn en is niet aan te bevelen. Naar buiten trekken van de beugel om hem te repareren met tape of lijm, of proberen hem weer vast te solderen is ook niet aan te raden. Als je echter een oudere soortgelijke beha hebt van dezelfde maat en dezelfde fabrikant, kun je proberen om de beugel uit de oudere beha te trekken en in de andere aan te brengen. Gebruik hiervoor geen beha van een ander merk, ook al zegt het etiket dat de beha’s van dezelfde maat zijn. Beugels zijn verschillend van hoogte en vorm en het gebruik van een beugel met een andere vorm zal de beha verpesten.


Als je de beugel eruittrekt moet je erop rekenen dat de beha niet langer goed zit of dezelfde steun geeft. Soms is er echter geen andere keus als de beugel op een ongelukkig moment stukgaat, want wie neemt er nou een extra beha mee in haar handtas?


Kun je de beugel eruittrekken en de beha toch blijven gebruiken?


Ook al ziet een beugelbeha er op het eerste gezicht net zo uit en lijkt hij net zo gesneden als een beha zonder beugel, je kunt niet zomaar de beugel er gewoon uittrekken en daarna de beha blijven gebruiken zoals je gewend bent. Ze zien er misschien gelijk uit maar ze zijn verschillend geconstrueerd. Als je de beugel eruittrekt, geeft hij niet meer dezelfde steun als eerst. De beugel spreidt de steun naar de andere delen van de beha. De beugel heeft niet alleen effect op de cup maar ook op het front en de vleugels (zijde/rug). Zie de tekening hieronder.

De beugel kruipt naar buiten


Het meest voorkomende ”beugel-probleem” is niet dat de beugel in het midden loslaat of wordt vervormd, maar dat hij uitsteekt door het uiteinde van de beugelband en tussen de borsten omhoogsteekt. Als de beugel naar buiten kruipt, kun je dat verhelpen door het kanaal met de naaimachine of met de hand dicht te naaien.


Dit naar buiten kruipen kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende is dat de beha is gewassen in te warm water of dat hij in de centrufuge is gedroogd. Het kan ook komen doordat de cupmaat en/of de bandmaat te klein is waardoor wrijving en extra slijtage optreedt bij het bewegen. Of mogelijk is de beha gewoon te oud en versleten en heeft hij zijn beste tijd gehad. Als het om een pas nieuw gekochte beha gaat, is misschien de beugel zelf van slechte kwaliteit, bijvoorbeed door een scherp uiteinde. In sommige gevallen kan er sprake zijn van een fabricagefout waarbij de band onder de naad te hard is uitgerekt of mogelijk zat de naad niet goed vast en is hij losgegaan.


De beugels die we bij Miss Mary gebruiken hebben een afgerond uiteinde dat is overtrokken met plastic zodat het niet door het materiaal kan snijden. Om te voorkomen dat de beugel in de verkeerde richting wordt aangebracht, zijn de beugels die wij gebruiken gemerkt met een kleur, zodat de naaister kan zien welk deel zich tussen de borsten moet bevinden en welk deel bij de oksel.

Op de foto hierboven ziet u een correct en een onjuist ingebrachte beugel. De beugel links ligt niet goed tussen de verschillende lagen van de beugelband, rechts ligt hij correct in de beugelband.


De beugelband bestaat uit twee lagen materiaal om de beugel goed te kunnen inkapselen. Tijdens het naaien moet de beugel op de juiste plaats worden aangebracht. Als dat niet gebeurt (zoals in de blauwe beugelband links op de foto) bestaat de kans dat de beugel de beugelband beschadigt en een gat veroorzaakt. We voeren speciale productiecontroles uit om dit te voorkomen.


Hoe kun je voorkomen dat de beugel naar buiten kruipt?


Kun je voorkomen dat de beugel door het materiaal dringt? Ja hoor. Telkens als u uw beha wast, rekt u hem uit en trekt u aan de beugelband terwijl de beha nog nat is. Op die manier zal de band niet krimpen of samentrekken. Was uw beugelbeha niet warm in de machine, ook niet in een washoesje. Volg altijd het wasadvies op het label. Nooit centrifugeren! Centrifugeren betekent het einde van uw beha omdat het elastische materiaal wordt aangetast. Alle beha’s bevatten in bepaalde delen elastisch materiaal. Ook als de beugelband zelf niet elastisch is, geldt dat vaak wel voor het materiaal waarop de beugelband is vastgestikt. Als dat krimpt heeft dat ook effect op de beugelband. Centrifugeren verkort de levensduur aanzienlijk.


Zorg ervoor dat u een beha van de juiste maat draagt. Zo kunt u zien of u een verkeerde maat draagt. Als u een beha van de juiste maat draagt en het wasadvies hebt opgevolgd, en de beha gaat desondanks toch stuk, neem dan contact op met onze klantenservice, dan helpen we u.

You may also like