De kunst om beha’s te maken en de vrouwen die erachter zitten

5 Mar 2020 8:59 AM
Annica Svensson

Vandaag nemen we een kijkje in de productiefabriek in Estland om te zien hoe beha’s worden gemaakt. Volg ons achter de coulissen in het tweede deel van onze serie over de vrouwen van Miss Mary


Tien minuten rijden van het mooie stadscentrum van Tallinn, in een groen gebouw (of is het blauw, de meningen zijn verdeeld), bevindt zich het logistieke centrum van Miss Mary. De productiefabriek ligt ernaast, bijna ertegenaan. In een paar stappen ben je van het ene in het andere gebouw. Hier werken meer dan 100 professionele coupeuses, knipsters en andere productiemedewerkers om alle nieuwe artikelen die onze ontwerpsters creëren in werkelijkheid om te zetten. Lees hier meer over onze ontwerpafdeling in het eerste deel van onze serie achter de coulissen.


”Al onze artikelen worden vervaardigd onder eerlijke omstandigheden”

Kant in verschillende kleuren. Kunt u zien welke artikelen in onze collectie zijn voorzien van deze kant?


Miss Mary maakt lingerie van hoge kwaliteit en we willen dat onze klanten heel veel waar voor hun geld krijgen. De beste manier om absolute topkwaliteit te maken is dat je de volledige controle hebt over elke stap in het proces. Vanaf het maken van het ontwerp en het patroon tot de testcollectie die in Zweden wordt genaaid, tot de fabricage, de kwaliteitscontrole en het voorraadbeheer, die plaatsvinden in Tallinn. In de kledingsector is het heel gebruikelijk om de fabricage uit te besteden, maar wij hebben ervoor gekozen om dat niet te doen. Als we de verantwoordelijkheid aan anderen zouden overlaten zou het bijzonder moeilijk zijn om aan onze hoge kwaliteitseisen te voldoen. Omdat we alles zelf maken kunnen we de volledige controle hebben en waarborgen dat alle productie plaatsvindt onder eerlijke en gezonde voorwaarden, iets wat wij heel belangrijk vinden. We denken altijd voor de lange termijn, zowel wat de productie als wat onze medewerkers betreft.


“100 % van onze medewerkers op managementniveau zijn vrouwen.”


Op dit moment werken er bij Miss Mary 175 mensen en onze omzet is de laatste jaren exponentieel gegroeid. 97% van onze medewerkers zijn vrouwen. Op managementniveau en op sleutelposities is het percentage zelfs 100%. Dit omvat onze CEO Elisabet (die u al bent tegengekomen in een groot aantal video’s als u ons volgt op facebook of youtube ), hoofd logistiek en planning Kaja, productiemanager Anneli en al onze ontwerpsters en modelistes over wie u hier.


Meer kunt lezen. Toen ik hoorde dat Elisabet tot CEO werd benoemd toen ze 7 maanden zwanger was en een jaar moederschapsverlof voor de boeg had, dacht ik “Waauw, wat een fantastische houding tegenover vrouwen. Daar zou ik wel willen werken”. We zijn er trots op dat we een merk zijn waar vrouwen producten maken voor vrouwen.

Van links naar rechts: Kaja, hoofd planning en logistiek, en Helina, sales manager voor B2B-klanten, hebben jarenlange ervaring in de lingeriesector.


Uitstekende planning is het begin en eind van alles


Het eerste wat je opvalt als je op de derde verdieping van het groene (of blauwe?) gebouw de deur opent, zijn de limoengroene wanden. In dit geval geen verwarring over de kleur (hoewel, een collega fluisterde ooit in mijn oor “Het is mosterdgeel”).


Hier vinden we de afdeling planning van Miss Mary waar alle logistieke operaties worden voorbereid (het magazijn beslaat de hele vloeroppervlakte van het gebouw) en waar de productie gepland wordt. Uitstekend planningmanagement betekent alles, en niemand die dit beter weet dan Kaja, hoofd planning en logistiek. Zij overziet de hele operatie en zorgt dat alles soepel volgens plan verloopt.


De planning voor beha’s vergt heel wat werk omdat een beha verkrijgbaar is in een groot aantal maten als gevolg van het systeem met dubbele maten (cup- en bandmaat). Zo maken we onze bestseller Lovely Lace in 63 maten waarvan elke maat op zijn beurt weer verkrijgbaar is in 7 kleuren. Dit betekent dat er 445 verschillende varianten zijn, alleen al van dit ene behamodel! Voor klanten is het frustrerend als bepaalde maten en kleuren altijd zijn uitverkocht als ze die willen kopen. Aan de andere kant wil je geen te grote hoeveelheden produceren waardoor je een te grote voorraad krijgt die je niet meer kwijtraakt. Als een artikel wordt gestopt en niet meer in de collectie is maar nog wel beperkt in voorraad, proberen we altijd om deze artikelen weg te geven aan non-profitorganisaties, centra voor daklozen of vrouwenprojecten in ontwikkelingslanden. We vinden dat elke vrouw moet kunnen ervaren hoe het is om een echt comfortabele beha te dragen.


***“Sommige van onze beha-modellen bieden we aan in 440 varianten


om zoveel mogelijk vrouwen als mogelijk te kunnen bedienen”***

Een oneindig aantal beha’s. De magazijnmedewerkers rijden op wagentjes om artikelen voor onze kanten te verzamelen.


Hoe je organiseert is bepalend voor de kwaliteit van de logistiek en het aantal verkopen, en hoe je je artikelen fabriceert is bepalend voor de kwaliteit van het eindproduct. Je kunt de meest fantastische ontwerpen en patronen creëren of de meest exclusieve stoffen toepassen, maar als de coupeuses de noodzakelijke vaardigheid missen eindig je onherroepelijk met een ondermaats product.

Links: verstelbare schouderbandjes vergen veel kleine handelingen. Rechts: een coupeuse aan het werk met een Broderie Anglais beha.


Niet iedereen is een goede coupeuse


De naaihal in de productiefabriek is helder verlicht en het daglicht stroomt binnen via de hoge ramen die zijn gedecoreerd met roze en gebloemde gordijnen, gemaakt van stof die over was van een collectie. Het is er rustiger dan je in een fabriek zou verwachten. Een naaimachine is ook niet zo lawaaierig, ze maken meer een zoemend geluid. Uitstekende lichtomstandigheden bij het naaien zijn uitermate belangrijk voor de kwaliteit van het resultaat. Elke coupeuse heeft op haar tafel een extra lichtbron zodat ze het licht aan haar behoefte kan aanpassen. Een beha heeft veel kleine details, vergeleken met een jurk, een T-shirt of een broek. De naden van een beha zijn kort en meestal ook nog gebogen. Als je ze verkeerd naait, ook al is het maar een paar millimeter, is dat heel zichtbaar op het eindproduct. In het ergste geval maakt dat het verschil tussen een perfect passende beha en een beha die alleen maar goed genoeg is. Op basis van deze kennis weten we het belang van professionele coupeuses op waarde te schatten! Onze coupeuses zijn bijzonder zorgvuldig en precies en behoren tot de beste in onze branche. Een coupeuse moet bijzonder bekwaam en ervaren zijn om voor ons te werken. Het naaien van lingerie verschilt erg van het naaien van kleding in het algemeen. Vooral een beha is een van de moeilijkste kledingstukken die je kunt naaien.


"Het duurt jaren voor een coupeuse het vak in haar vingers heeft"


Voor een bedrijf als het onze dat lingerie van topkwaliteit maakt en dat honderden uren investeert in het ontwikkelen van producten en het maken van patronen voor elke beha, is het uitermate belangrijk dat de medewerkers niet alleen bekwaam zijn, maar ook tevreden. Tevredenheid van het personeel is het beste medicijn tegen een groot verloop. Veel van onze coupeuses werken hier al 20 jaar. Het duurt jaren voor een coupeuse het vak tot in de vingertoppen beheerst dus we zijn heel dankbaar dat onze coupeuses ervoor kiezen om bij ons te blijven werken.

Twee van onze bekwame coupeuses - Oksana (links) en Natalja. Ze werken al 23 respectievelijk 19 jaar bij Miss Mary.


Er is een groot verschil tussn ervaren coupeuses en coupeuses die net zijn begonnen. Zelfs met jaren ervaring in het naaien van kledingstukken of woningtextiel zoals kussenslopen, zijn ze niet altijd in staat om lingerie te naaien. Het maken van een kwaliteitsbeha vereist heel wat technische vaardigheden.


Bij het naaien van lingerie moeten de coupeuses werken met heel verschillende soorten materialen. Van gemakkelijk te naaien katoen tot delicate kant of borduursel. Van stevige tot zeer elastische materialen. Of glossy stoffen die gemakkelijk wegglijden uit de hand van een minder ervaren coupeuse. Een beha kan al deze materialen combineren in één en hetzelfde artikel. Alleen de cup al kan bestaan uit elastische kant, stevige katoen en een glossy voering. Een heel verschil met het naaien van een spijkerbroek!


Er is ook een groot verschil qua vaardigheden tussen naaien voor eigen gebruik of in een atelier en naaien voor productie. In een productiefabriek moet alles bijzonder efficiënt gebeuren terwijl tegelijkertijd geen enkele concessie mag worden gedaan aan de kwaliteit. Voor sommige merken is kwaliteit misschien geen belangrijke factor, maar voor ons is kwaliteit van topklasse de basis waaraan we ons bestaan ontlenen. Daarom doen we nooit concessies aan de kwaliteit.

Gesneden stukken stof voor de Cotton Dot beha wachten om aan elkaar genaaid te worden. Een voorproefje van de nieuwe kleur Engels rood die volgend jaar wordt gelanceerd.


Een ander verschil is dat onze naaisters nooit spelden gebruiken. Die zijn niet toegestaan om veiligheidsredenen. Niemand wil lingerie kopen en plotseling voelen hoe een vergeten speld in haar huid steekt! Verschrikkelijk! En als middenin een zoom een naald op de machine breekt, moeten we het hele artikel weggooien.


"Coupeuses mogen bij hun werk geen kopspelden gebruiken”


Het grootste verschil in vergelijking met thuisnaaien is natuurlijk dat er tijdens het productieproces niet slechts één coupeuse het hele proces van begin tot eind van een artikel uitvoert. In plaats daarvan is elke coupeuse verantwoordelijk voor een aantal stappen. Meer dan tien coupeuses werken samen aan het maken van één beha!

De video afspelen

Een normale beha bestaat uit ongeveer 35 delen. Elke beha heeft gemiddeld 60 naden en is in elkaar gezet in 65 stappen. De reden waarom er meer stappen dan naden zijn, is dat in sommige stappen de beugel met de hand aan de beugelband moet worden genaaid of dat losse stukken draad moeten worden afgeknipt. De 65 stappen omvatten niet het voorbereiden of snijden van stoffen of kant. Dat is weer een heel andere serie stappen.


"Eén beha heeft 60 naden en is in elkaar gezet in 65 stappen"


Na 60 jaar in de behabranche hebben we efficiënte procedures opgebouwd. De meeste beha’s zijn op een bepaalde manier geproduceerd, maar af en toe is er een speciaal ontwerp dat een andere methode of een aantal extra stappen vereist. Toen onze technische coupeuses eerder dit jaar de naai-instructies opstelden voor onze luxueuze collectie Visionary, moesten ze wel even extra nadenken. De artikelen, ontworpen door de Zweedse modeontwerper Lars Wallin, waren allesbehalve gewoon en omvatten een groot aantal ongebruikelijke constructies.

”Het uiterlijk kan misleidend zijn. Confident lijkt misschien op een gewone T-shirt beha, maar het is een van de meest ingewikkelde beha’s om te naaien.”


Een van de moeilijkste en ingewikkeldste materialen om te naaien is de spacer stof, die o.a. voorkomt in onze Confident beha. Spacer is een goed voorbeeld van een uiterlijk dat misleidend kan zijn. Hij ziet er zo eenvoudig uit, tot je het materiaal aanraakt. Het spacer materiaal is een dik maar lichtgewicht driedimensionaal weefsel, gemaakt van drie lagen (zie de foto hieronder). De luchtige middenlaag maakt dat de boven- en onderlaag steeds in tegengestelde richting heen en weer bewegen tijdens het naaien. Dat bleek een hele uitdaging te zijn, zelfs voor onze bekwame coupeuses! Lees voor meer informatie over deze high-tech stof met unieke eigenschappen ons eerdere artikel over Spacer.

Close-up van spacer stof zoals gebruikt voor de Confident beha. Spacer is een van de meest veeleisende materialen om te naaien omdat de tussenlaag maakt dat de bpven- en onderlaag heen en weer bewegen.


Vergeet niet de waarde van een goede voorbereiding


In het magazijn van onze fabriek zijn enkele medewerkers bezig met het uitrollen van stoffen op een enorm tafelblad. Onder heldere verlichting wordt elke centimeter van de stof zorgvuldig gecontroleerd op eventuele defecten of vlekken.


Niets is beter dan een paar mensenogen. Daarom gebruiken we geen machines om de stoffen te controleren, ook al had dit waarschijnlijk tijd gespaard. Zo gaat het vaak als we beha’s maken. We houden vast aan oude traditionele ambachtelijke methoden. Kwaliteit voor alles. Een vlekkeloos resultaat heeft nu eenmaal tijd nodig.

Voorafgaand aan het snijden van de stof wordt elke centimeter zorgvuldig gecontroleerd zodat er geen verkeerde draden, kleurdefecten of vlekken in zitten.


Lingerie bevat vaak kant of borduursel en als je zulke delicate materialen gebruikt vergt dat de grootste zorgvuldigheid. Bij het snijden van kant moet je de stukken opstapelen, laag op laag, en in precies dezelfde stand leggen zodat elk gesneden stuk stof hetzelfde kantpatroon heeft. We naaien de kant op dunne verticale pennen die in de tafel zijn gestoken (zie onderstaande foto). De pennen voorkomen dat de kant beweegt. Om beschadiging van de kant te voorkomen gebruiken we de natuurlijke “openingen” die eigen zijn aan het kantpatroon. Deze stap wordt helemaal met de hand uitgevoerd.

Alvorens de kant te knippen moet die laag op laag worden opgestapeld en in precies dezelfde positie worden gelegd. De stukken worden in deze positie gefixeerd met metalen pennen die in het tafelblad worden gestoken.


“Kwetsbare kant en borduursel moeten met zorg worden behandeld”


De kantpatronen hebben meestal een plaatsgebonden ontwerp, wat betekent dat het patroon er aan de linker- en rechterzijde van het artikel symmetrisch uit moet zien. Bijvoorbeeld een bloem die op een bepaalde plaats van de beha moet zijn aangebracht. Een speciale uitdaging hierbij wordt gevormd door de verschillende behamaten. Een A-cup is natuurlijk veel kleiner dan een H-cup, een bloem die op een grote maat alleen de top van de cup beslaat, kan bij een kleine maat de hele cup beslaan. Meestal moet je echt zoeken naar de beste positie voor het leggen van dessinpatronen, zodat ze er bij elke maat mooi uitzien.

De positie van de dessinpatronen op kant vereist handmatige planning om er zeker van te zijn dat de linker- en rechterzijde van het artikel symmetrisch zijn.


Als een beha is voorzien van kanten details op de cups, leggen we voorzichtig papieren uitsneden van de patronen op de kant zodat de linker- en rechterzijde hetzelfde kantpatroon laten zien. Nadat we dit voor alle maten gedaan hebben, tekenen we ze af met kleermakerskrijt en markeren we de maat met kleine stickers. Zie de foto hierboven. Dit stukje kant gebruiken we dan als referentie en we snijden de rest op dezelfde manier.

Lagen kant voor het behamodel Lovely Jaquard & Lace, wachtend om gesneden te worden.


Zorgvuldige kwaliteitscontrole


Nadat alle delen aan elkaar zijn gezet, wordt elk kledingstuk onderworpen aan een rigoreuze kwaliteitscontrole. Geen enkel artikel verlaat het gebouw als het niet voldoet aan onze hoge kwaliteitsnorm. Elk klein detail en elke naad wordt gecontroleerd. Bovendien wordt het kledingstuk gemeten zodat het de juiste maat heeft.


"100% van alle kledingstukken wordt onderworpen aan een rigoreuze kwaliteitscontrole”

Bij onze kwaliteitscontrole onderzoeken en controleren we elke naad van elk kledingstuk om te waarborgen dat ze voldoen aan onze hoge kwaliteitsnormen. Hier ziet u Inna die de Summer beha in de kleur Engels rood controleert. Inna werkt al 23 jaar bij Miss Mary.


Na aankomst in het magazijn ondergaan de kledingstukken nog een extra kwaliteitscontrole. Vanuit dit magazijn worden al onze artikelen over de hele wereld verzonden, naar onze dealers of rechtstreeks naar vrouwen die ze in een van onze webwinkels hebben gekocht.

Individueel verpakte artikelen van Miss Mary, wachtend op verzending uit het magazijn naar hun nieuwe eigenaressen.


Producten, gemaakt met liefde


Na al het werk dat het maken van een kwaliteitsbeha inhoudt, hopen we dat een beha van Miss Mary uw lichaam verfraait en niet ongebruikt en ongeliefd in een lingerielade blijft liggen. Onze beha’s zijn immers ontworpen om een van uw meest comfortabele en geliefde kledingstukken te zijn. Ze zijn met liefde en zorg gemaakt en we hopen dat dat te zien is.

You may also like