Is dat echt waar? Fabels en feiten over beha's

3 Dec 2021 8:00 am
Annica Svensson

Dragen werkelijk 8 van de 10 vrouwen een verkeerde maat? Worden uw borsten slap als u geen beha draagt of is het juist andersom, dat de beha ze minder stevig maakt? De mythes en de geruchten over dit geliefde en controversiële kledingstuk zijn talrijk en hardnekkig. Laten we eens kijken wat waar is en wat niet.


Fabel of feit - 80% van de vrouwen draagt een verkeerde maat beha.


Waarschijnlijk hebt u al vaker gehoord dat 80% van de vrouwen een verkeerde maat beha draagt. Het wordt veelvuldig genoemd door de meeste behamerken en in de media. De bron is een studie van Kanhai en Hagg uit 1999. Het is sindsdien bevestigd in andere studies, in 2002 door Greenbaum, Heslop, Morris, Dunn en in 2008 door Cameron en Fitzgerald. Uit laatstgenoemde studie kwam ook naar voren dat 70% een te kleine maat draagt en 10% een te grote. Deze studies werden echter uitgevoerd bij een klein aantal vrouwen. Tegenwoordig is het niet meer zo zeker dat zoveel vrouwen werkelijk een verkeerde behamaat dragen, omdat er meer informatie beschikbaar is en het gemakkelijker is om in winkels en online een ruime keuze aan maten te vinden.


Waar of onwaar: Het heeft ooit geklopt.

Veel vrouwen zijn onzeker over hun behamaat, maar dat dat maar liefst 80% is, is maar helemaal niet zeker. De dames op de foto hebben we in elk geval in de juiste maat gekleed.

Fabel of feit - een cup D of DD is voor een enorm grote buste.


Tot de jaren negentig droegen de meeste vrouwen met grote borsten een te kleine cup, omdat het moeilijk was een beha te vinden met een cupmaat die groter was dan D. Daarom dachten de meeste mensen bij een D-cup aan een zeer grote buste, omdat het nu eenmaal de grootste maat was. Tegenwoordig zijn er heel wat grotere cupmaten, maar het is niet zo dat vrouwen in de afgelopen 30 jaar grotere (natuurlijke) borsten hebben gekregen. De cupmaat op zich zegt eigenlijk niet zoveel. Hij is evenredig aan de maat van de band. Het volume van de buste bij een 100F cup is aanzienlijk groter dan het volume van een 75F. 80D is even groot als 90B. Lees hier meer over de verhouding tussen cupmaat en bandmaat.


Waar of onwaar: Onwaar.

Het model links draagt 85 E, en het model rechts 75C. Beide met een ongewatteerde cup.


Fabel of feit - de buste lijkt groter met een gewatteerde cup.


Een gewatteerde cup moet niet worden verward met een push-up beha, die een kussentje in de cup heeft dat de buste omhoog duwt en ook een grotere omvang geeft. De standaardvulling in de meeste gewatteerde cups die vandaag op de markt zijn, is ongeveer 3 mm dik. Zo is het ook bij ons bij Miss Mary. De wattering dient niet om de buste groter te maken, maar eerder om hem een andere vorm te geven. Als u een gewatteerde cup draagt, een zogenaamde contourbeha, blijft de vorm behouden, zelfs als u op uw rug gaat liggen. Een gewatteerde cup kan uw borsten zelfs kleiner doen lijken als u een grote buste hebt, omdat de vulling niet elastisch is en de cup de buste bijeenhoudt. Als u een vrij platte buste hebt of borsten van verschillende grootte, kan een gewatteerde cup de indruk wekken dat u een grotere maat hebt, omdat hij zijn vorm behoudt, zelfs met een lege ruimte in de cup.


Waar of onwaar: Onwaar.

Een gewatteerde cup vergroot niet de omvang van de borsten. Op de foto draagt McCallah onze beha JOY.


Fabel of feit - een witte beha is het minst zichtbaar onder witte kleding


Witte, beige en zwarte lingerie worden het meest verkocht. Wit geeft een frisse uitstraling, maar valt meer op onder lichtgekleurde kleding dan wanneer u bijvoorbeeld cerise of blauwe lingerie draagt. Als u geen erg lichte huid hebt, zijn beige en bruin (of wat het dichtst bij uw eigen huidskleur ligt) meer discreet onder witte dunne kleding omdat ze minder contrast geven. Wat veel mensen niet weten, is dat rode lingerie, ongeacht uw huidskleur, volkomen onzichtbaar wordt onder een wit overhemd.


Waar of onwaar: Onwaar.

Het geheim: rood is de minst zichtbare kleur onder witte kleding, ongeacht de huidskleur. Op de foto draagt Armanda de beha ROSE.


Fabel of feit – een beugelbeha is oncomfortabel


Dit is niet waar en niet onwaar. Het verschilt van persoon tot persoon, maar over het algemeen dragen de vrouwen die niet van beugelbeha's houden een verkeerde maat. Als u een beugelbeha draagt, is het nog belangrijker dat u de juiste maat hebt: u bent flexibeler met een beha zonder beugel omdat de beugel niet elastisch is. Als de cup te klein is, zal de beugel het borstweefsel afknellen. Als uw beha een te kleine omtrek heeft, kan de beugel onder de buste in de ribben drukken. Met een te grote omtrek zal de beha gaan schuiven en kan borstweefsel onder de beugel glijden en ongemak veroorzaken. Afhankelijk van de vorm van uw borstkas kan een hoge beugel in de borstkas drukken, dus kies dan een beha met een lagere beugel. Hoe u een beugelbeha comfortabel kunt laten zitten, leest u hier.


Waar of onwaar: het ligt eraan of u de juiste maat draagt.

Met een goed passende beugelbeha moet u zich vrij kunnen bewegen en hij mag nergens knellen


Fabel of feit - Minimizers zijn alleen voor vrouwen met grote borsten


Overhemden houden er meestal geen rekening mee of u een grote buste of een slanke taille hebt, en daarom kunt u inkijk hebben tussen de knopen over de buste. Dan is een minimizer een perfect kledingstuk om eronder te dragen. De cup van een minimizer heeft een ondiepere en bredere cup die het borstweefsel over een groter oppervlak verdeelt, zodat het minder uitsteekt (d.w.z. het lijkt kleiner van opzij). Bij minimizers denken mensen vaak aan vrouwen met grote borsten, maar in feite zijn minimizers ook optimaal als u van nature brede en platte borsten hebt, ook bij wie “slechts” een B-cup heeft. Het gaat bij minimizers om de vorm en niet om de grootte.


Waar of onwaar: Onwaar.

Fabel of feit – Een beha in een synthetische vezel is warm en oncomfortabel


Het is algemeen bekend dat natuurlijke katoen ademt en koel aanvoelt. Het is een populair en uitstekend materiaal voor lingerie vanwege zijn duurzaamheid, zachte gevoel en ademend vermogen. De meeste mensen dragen graag katoenen slips. Het nadeel van katoen is dat het niet erg elastisch is en niet vormvast (je kunt katoen bijvoorbeeld niet tot een voorgevormde T-shirtbeha modelleren), en dat maakt dat katoenen beha's altijd een percentage synthetische vezel nodig hebben. Katoen bindt ook vocht, dus als u in een katoenen kledingstuk transpireert, zal het nat aanvoelen. Daarom zijn bijvoorbeeld sportbeha's niet van katoen gemaakt.

Alexandra draagt de beha STAY FRESH met cups in het functiemateriaal Keep Fresh, een speciaal ontwikkeld synthetisch materiaal dat vochtafvoerend en ademend is en daardoor niet zo warm aanvoelt als andere stoffen.


De meest geschikte vezel voor als het warm is en u veel transpireert, bijvoorbeeld tijdens het sporten of in de overgang, is de synthetische vezel polyamide. Polyamide is de sterkste van alle ruwe textielvezels en veel elastischer dan katoen en andere natuurlijke vezels. Net als katoen ademt polyamide en voelt zacht aan op de huid, maar in tegenstelling tot katoen is het goed bestand tegen vocht en huidvetten, krimpt het niet, kreukt het zelden en is het kleurecht.


De WinCool en Keep Fresh materialen die wij bij Miss Mary gebruiken in verschillende van onze bestsellers zijn twee verschillende uitvoeringen op basis van de polyamidevezel. Keep Fresh, dat we bijvoorbeeld gebruiken in de sportbeha Exhale en de bestseller Stay Fresh , ademt en voelt als een tweede huid.


Bij de productie van het materiaal WinCool uit onze Cool Sensation serie heeft men verkoelende mineralen in de textielvezel gemengd alvorens de stof zelf te breien. Het resultaat is een vochtafvoerende, soepele stof die de huid met 1-2 °C afkoelt.


Dus nee, niet in alle synthetische vezels is het warm en oncomfortabel. Er zijn veel uitzonderingen. Als u wilt weten of een bepaald kledingstuk voor u geschikt is, kunt u het beste onze gedetailleerde productbeschrijvingen lezen. Meer informatie vindt u in onze materialengids voor lingerie.


Waar of onwaar: het hangt af van het synthetische materiaal dat u draagt.

McCallah draagt de COOL SENSATION slip en hemdje in het functiemateriaal Win Cool.


Fabel of feit – de borsten worden slapper als je altijd een beha draagt.


Borstptosis, d.w.z. een uitgezakte buste, komt bij vrouwen veel voor en is heel natuurlijk. Ptosis betekent eenvoudigweg dat de tepel en het grootste deel van het borstklierweefsel lager liggen dan de onderste borstlijn (de plaats waar de beugel van een beha onder de borst zit). De vorm en grootte van uw borsten zijn genetisch bepaald. De beha heeft geen invloed op de stevigheid, grootte of vorm van uw borsten. Tijdens de menopauze worden uw borsten zachter doordat het borstweefsel door vet wordt vervangen, maar dit heeft niets met uw beha te maken. Het gebeurt ongeacht of u uw leven lang zonder beha hebt rondgelopen of vanaf uw twaalfde elke dag een beha hebt gedragen. Een beha is er om het comfort te verhogen. Veel vrouwen vinden het niet prettig als hun borsten meeschudden als ze bewegen terwijl ze geen beha dragen. Als u een vrij grote buste hebt, maakt een beha een groot verschil door de druk van uw schouders en rug af te nemen. Uiteindelijk bepaalt u zelf of u een beha wilt dragen of niet.


Waar of onwaar: Onwaar


Zoals u ziet, zijn er veel beweringen over beha's en het dragen van beha's. Dit waren er maar een paar. Als u hebt zitten dubben over een bewering die u hebt gehoord over beha's en u weet niet zeker of die klopt of niet, kunt u gerust hieronder reageren. In een komend artikel zullen we dan dieper op het onderwerp ingaan.

€59.99
Met Beugel
€39.99
Met Beugel