De juiste beha kiezen na een borstoperatie | Miss Mary of Sweden
Overslaan en naar de inhoud gaan
Refunded Returns

De juiste beha kiezen na een borstoperatie

Vijf dingen om rekening mee te houden als het tijd wordt om weer "gewone" beha's te gaan dragen na een borstvergroting of -verkleining.

Na een borstoperatie, of het nu een borstvergroting of een borstverkleining is, moet u een speciale postoperatieve compressiebeha gebruiken die u de eerste tijd na de operatie moet dragen. Dit type beha maken we niet bij Miss Mary. Er zijn veel verschillende typen, afhankelijk van de operatie, en uw arts zal u adviseren welke beha voor u geschikt is. Het zal een hele tijd duren voordat u weer een gewone beha kunt dragen. Nog lang na de operatie zullen uw borsten gezwollen zijn en van grootte veranderen naarmate de zwelling afneemt.

Het zal een tijd duren voordat u weer een gewone beha kunt dragen.


Als u een borstvergroting hebt ondergaan, zult u heel andere eisen aan uw beha moeten stellen dan voorheen. De foto toont de beha Broderie Anglaise van zachte katoen, en met zijn brede gewatteerde schouderbandjes biedt hij perfect comfort voor royale rondingen.

Als het eenmaal tijd is om weer gewone beha's te gaan dragen, zijn er een paar dingen om in gedachten te houden bij het kiezen van uw nieuwe beha.

Koop niet te veel beha’s ineens

Wanneer u uw praktische maar saaie postoperatieve beha niet meer hoeft te dragen, kan het verleidelijk zijn om meteen maar een aantal mooie beha's te kopen. Maar gooi uw geld niet weg door uw lingerielade met nieuwe beha's te vullen. Uw buste zal nog lange tijd in omvang variëren, en dat betekent dat uw mooie nieuwe beha’s al gauw te groot worden. Koop liever 1 of 2 nieuwe beha's die u afwisselend draagt en koop pas na verloop van tijd nieuwe beha's.

Uw nieuwe maat vinden

Allereerst moet u uitzoeken wat uw nieuwe behamaat is. Dat kunt u gemakkelijk hier doen door onze eenvoudige stap-voor-stap gids te volgen. Alles wat u nodig hebt is een meetlint.

Allereerst moet u uitzoeken wat uw nieuwe behamaat is.


Uw nieuwe behamaat na de operatie vindt u hier door onze matengids te volgen.

Als u een borstvergroting hebt ondergaan waardoor uw cupmaat is toegenomen, kan het de moeite lonen een beha te kiezen van een merk dat gewend is kleding voor een grotere buste te maken en die standaard in de collectie heeft. De grotere buste zal meer eisen stellen aan uw nieuwe beha dan uw vroegere kleinere buste. Vermijd dunne bralettes die geen lifting of steun geven.


De beha Queen is een voorbeeld van een beha zonder beugel die de buste goede steun en lifting geeft.

Enkele gemeenschappelijke noemers voor beha's die geschikt zijn voor een grotere en zwaardere buste:

  • Hij heeft een brede rug. Vooral de band rond het lichaam houdt de buste op zijn plaats, de cups doen dat veel minder.
  • En niet-elastische (of gedeeltelijk niet-elastische) cup geeft betere steun dan een beha met stretch in de hele cup.
  • Bredere schouderbandjes ontlasten de schouders. Ze zijn er met en zonder wattering.
  • Een beugel lift, steunt en vormt de buste. Let op! Wacht tot uw arts u groen licht heeft gegeven om beugelbeha's te gaan dragen.


Een brede rug zoals op de foto hierboven geeft de buste betere steun dan een ”normale” rug. Op de foto ziet u de beha Keep Fresh.

Voor wie een borstamputatie heeft ondergaan waarbij een of beide borsten zijn verwijderd, zijn er speciale prothesebeha's om met een losse borstprothese te gebruiken. U stopt de prothese in een speciaal zakje dat aan de binnenkant van de beha is genaaid. Dit type beha is ook comfortabel om te dragen als u geen borstamputatie hebt ondergaan, omdat de meeste prothesebeha's extra zacht en comfortabel zijn, een hogere cupuitsnijding hebben die de hele borst omvat (en de prothese verbergt) en geen schurende naden hebben. In onze collectie hebben we twee prothesebeha’s zonder beugel, beide met een extra zacht katoenen zakje.


Voor degenen die een borstamputatie hebben ondergaan en ervoor hebben gekozen geen prothese in de borst te laten inbrengen, maar in plaats daarvan een losse prothese te gebruiken, is de LIV een comfortabele prothesebeha. De LIV bevat geen beugel, is gemaakt van extra zacht materiaal en heeft aan de binnenkant een katoenen zakje met ruimte voor een borstprothese.

Kies een beha zonder beugel

Ook al biedt een beugelbeha meer steun en lifting dan een beha zonder beugel, toch mag u tijdens de genezingsperiode geen beugelbeha dragen. Luister goed naar het advies van uw arts over hoe lang dit voor u geldt. Dat hangt af van het type operatie dat u hebt ondergaan. Als de insnijding onder de buste zit, drukt de beugel direct tegen de wond. Dat kan irritatie geven, de genezing belemmeren en duidelijker littekens veroorzaken. Voor wie vroeger gewend was alleen beugelbeha's te dragen, zijn er veel verschillende typen beha’s zonder beugel om uit te kiezen.

Wacht tot uw arts u groen licht heeft gegeven om een beugelbeha te dragen.


Na de operatie wordt het dragen van een beugelbeha afgeraden totdat de littekens volledig genezen zijn. Afgebeeld is de Curly zonder beugel met een zijdezachte voering die heerlijk aanvoelt tegen het lichaam.

Kies een cup met stretch erin

Als u een beha koopt met goed elastisch materiaal in de cup, zal de maat flexibeler zijn en zal de beha zich aan uw buste aanpassen naarmate de zwelling afneemt. Kies een zacht materiaal dat comfortabel en soepel aanvoelt tegen uw lichaam, zoals katoen. Bij Miss Mary vindt u veel katoenen beha's, want wij zijn in katoen gespecialiseerd.


De Keep Fresh zonder beugel met elastische cup die een flexibele maat mogelijk maakt. De cup is naadloos, perfect voor mensen met gevoelige tepels.

Stijve tepels na de operatie

Tepels zijn na de operatie vaak nog lange tijd stijf. Gebruik een gewatteerde cup of tepelbedekkers als het u hindert dat de tepels door de beha heen te zien zijn.


Tepelbedekkers zijn een uitkomst als u niet wilt dat uw tepels door uw beha heen te zien zijn, maar geen gewatteerde beha wilt dragen. Tepelbedekkers beschermen ook bij gevoelige tepels.

Het is ook niet ongebruikelijk dat de tepels na een operatie minder gevoelig of juist gevoeliger zijn. Kies een beha van zacht materiaal dat comfortabel aanvoelt. Vermijd een naad recht over de cup als u daar last van heeft. Een kwestie van uitproberen.


De T-shirtbeha COOLING in heerlijk elastisch materiaal is ideaal in de periode dat u geen beugelbeha mag dragen.

Bedenk dat uw lichaam uniek is en dat u zelf kiest wat voor u goed en comfortabel aanvoelt. Volg altijd het advies van uw arts op. Als u vragen hebt over welke beha in onze collectie aan uw behoeften voldoet, kunt u contact opnemen met onze klantenservice die u graag verder helpt. Geen vraag is te dom of te simpel. Ons klantenserviceteam bestaat uitsluitend uit vrouwen, zodat onze klanten zich veilig kunnen voelen en intieme vragen durven te stellen.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.