Zustermaten - Het magische trucje met de cupmaat | Miss Mary of Sweden
Overslaan en naar de inhoud gaan
Refunded Returns

Zustermaten - Het magische trucje met de cupmaat

Hoe exact zijn behamaten eigenlijk? Ook als u uw exacte behamaat kent, is het mogelijk dat er nog één of twee maten zijn die u passen. U hebt dan het gevoel dat deze beha’s even of bijna even goed zitten. Hoe kan dat? Vandaag kijken we naar iets wat alle vrouwen zouden moeten kennen  – zustermaten.

U hebt vast wel gehoord dat 4 van de 5 vrouwen een verkeerde behamaat dragen. Als we zeggen ”verkeerde” maat, bedoelen we een maat die helemaal niet past, bijvoorbeeld waarbij de buste over de rand van de cup uitpuilt of waarbij de cup half gevuld is. Zustermaten is echter iets heel anders. Het is als de verkeerde maat toch de goede maat is. Dat klinkt gek? Het is niet zo gek als het lijkt.

De magische verhouding tussen cup en omtrek

Om uit te leggen wat zustermaten zijn, moeten we eerst vertellen hoe het maatsysteem van beha’s is opgebouwd. Een beha heeft een dubbele maat – de omtrek rondom de rug (die wordt gemeten vlak onder de buste en aangegeven met een getal, bijvoorbeeld 85), en de cupmaat (die wordt aangegeven met een letter, bijvoorbeeld cupmaat B).

De cupmaat staat altijd in verhouding tot de omtrek, d.w.z. hij verandert naarmate de omtrek groter of kleiner is. Een cupmaat B bij omtrek 95 heeft niet hetzelfde volume als een cupmaat B bij omtrek 75. Als je een cup van een beha met maat 90B helemaal met water vult, bevat hij evenveel water als een beha van maat 75F!

Een C-cup is niet in alle maten even groot

Zustermaten betekent dat het volume van de cup hetzelfde is bij meerdere omtrekmaten. Zo heeft 85C een even grote cup als 80D en 75E.

Dit betekent dat, als u een 75F-cup probeert en vindt dat de cup goed zit maar dat hij om de rug veel te strak zit, u een beha kunt proberen met maat 80 in de omtrek. Maar in plaats van een 80 met cupmaat F te proberen, kunt u ook 80E kiezen. 75F en 80E hebben hetzelfde cupvolume, alleen de omtrek is verschillend. Als u 80F probeert zal de cup te groot zijn, maar de beha zal om de rug precies goed zitten.

In de tabel hieronder ziet u het verband - de oranje velden hebben hetzelfde cupvolume. De vuistregel is eenvoudig – Een maat in omtrek omhoog, een cupmaat omlaag. Een maat in omtrek omlaag, een cupmaat omhoog.

 

 

Zustermaten – als meer dan één behamaat u past

Dit is wat wordt bedoeld met zustermaten - 85C is de zustermaat van 80D en 90B. Stel dat u maat 85C hebt. Als de beha elastisch is op de rug, kunt u vast ook een 80D dragen, omdat die na enige tijd wat uitrekt en zich aan uw lichaam aanpast. Als u vindt dat de 80D te strak om uw rug zit, kunt u de omtrek eenvoudig een paar centimeter groter maken met behulp van een beha-verlenger in de haak- en oogsluiting. Zo kunt u een 90B gebruiken op de nauwste sluiting waardoor hij wat nauwer wordt.

De vuistregel is eenvoudig:
een maat in omtrek omlaag,
een cupmaat omhoog.

Wanneer moet je geen zustermaten gebruiken?
Wanneer kun je geen zustermaat gebruiken? Als u hulp nodig hebt om een zware buste op te tillen, adviseren wij om geen ”grotere zuster” te dragen, d.w.z. de zustermaat met een grotere omtrek. U loopt dan het risico dat de beha te los om de rug zit en niet de steun geeft die u nodig hebt. Daarom wordt vaker een zustermaat kleiner gekozen (van 85C naar 80D) dan een zustermaat groter.

Het voordeel van zustermaten
Als u eindelijk na lang zoeken een beha hebt gevonden die u absoluut wilt hebben, maar die niet in uw maat verkrijgbaar is, kunt u altijd kijken of er een zustermaat leverbaar is. Een maat groter in de cup, een maat kleiner in de omtrek. Of omgekeerd. Probeer het zelf uit, het werkt bijna altijd.

 

Reacties

Erja Turunen

Kiitos tästä ,oli suuri apu.On ollu vaikea löytää oikea koko

Ellen Irving

I have been measured at M&S and am 40H what size should I wear

irja koskinen

käyn siksi juuri liiviliikkees aina..Hämeenlinna Siro mm.

Miranda Van Heck

Mijn dochter heeft 2 verschillend frites in cupmaat. Denk dat de ene zeker c is en de andere minimaal F is inmiddels of groter. Hebben jullie een tip? Ze is 15 jaar

Kathy cassidy

I wear a 42 J cup, do you have a sister size for this size?

Aino Suokas

"Jos 90B-liivien kupin täyttää vedellä, vettä menee yhtä paljon kuin 75F-liivien kuppiin"
Ei ihan niin?

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.