WIST U DAT…? 15 onalledaagse weetjes over beha’s | Miss Mary of Sweden
Overslaan en naar de inhoud gaan
Refunded Returns

WIST U DAT…? 15 onalledaagse weetjes over beha’s

Je zou het misschien niet denken, maar zo’n alledaags kledingstuk als een beha heeft een heel lange geschiedenis en er komt heel wat bij kijken. Hoe beter de kwaliteit van de beha, des te ingewikkelder is het om hem te maken. Hier volgen 15 weetjes over beha’s die misschien nieuw voor u zijn.  

Wist u dat…?

1. Engels vrouwen volgens meerdere onderzoeken in onze branche de grootste cupmaten dragen. De gemiddelde maat die de vrouwen in Engeland dragen is 80D. Dat zien wij ook in onze verkoop. In Engeland verkopen wij het meeste van maat 90E. Internationaal ligt het gemiddelde bij Miss Mary op 85D, gevolgd door 85C.

 

2. Er zijn geen trucjes of snelle automatische oplossingen voor het maken van een beha. Voor het naaien van één enkele beha heb je vaak wel 35 stukjes stof en accessoires nodig en 60 naden en 65 verschillende handelingen. Niet alle handelingen hebben betrekking op naden, soms moet je randen omvouwen of de beugel met de hand aanbrengen. Meer dan 10 coupeuses werken nauw samen, van de eerste tot de laatste naad.  

3. Een gewone beha bestaat vaak uit 35 verschillende delen. Omdat één enkel model soms wel in 75 verschillende maten wordt gemaakt, moeten zo´n 2400 delen worden getekend. Bij Miss Mary worden ze allemaal met de hand getekend en aangepast. Elke maat stelt weer andere eisen wat betreft steun en pasvorm.  

 

4. Omdat elk lichaam uniek is en de buste verschillend is gesitueerd, ziet een beha van hetzelfde model en dezelfde maat er verschillend uit als twee vrouwen hem passen, ook al hebben ze de dezelfde maat. Om de beste pasvorm te bereiken moet een beha daarom door meerdere vrouwen worden getest en niet door slechts één.

5. Voor Zustermaten, bijvoorbeeld 85B = 80C = 75D, wordt dezelfde beugel gebruikt.

6. De schouderbandjes zijn niet het deel van de beha dat de buste moet ondersteunen. Een beha is zo geconstrueerd dat de band rond de rug “verantwoordelijk” is voor de steun en de beha op zijn plaats houdt. Een brede rug geeft daarom meer steun dan brede schouderbandjes. Brede schouderbandjes zijn er vooral om comfort te bieden en om schuren langs de huid te voorkomen.  

7. Een minimizer-beha met beugel maakt gebruik van een beugel die een maat groter is dan meestal wordt gebruikt voor andere beha’s van dezelfde maat. De grotere beugelmaat van de minimizer wordt gecompenseerd door de cup wat ondieper te maken. Zo blijft het volume gelijk, maar het resultaat is een plattere buste die als kleiner wordt ervaren.

80% van alle vrouwen draagt een beha van een verkeerde maat. Dit kan leiden tot pijn in de schouders, de nek en de borst.  

8. Dat 80% van alle vrouwen een beha draagt van een verkeerde maat hebt u vast wel vaker gehoord. Het wordt veel aangehaald in publicaties van de meeste beha-merken en in de media. Maar weet u waar die informatie oorspronkelijk vandaan komt? De bron is een onderzoek uit 1999 van Kanhai en Hagg. Later is het bevestigd in afzonderlijke studies van Greenbaum, Heslop, Morris en Dunn (2002) en van Cameron en Fitzgerald (2008). Uit dit laatste onderzoek bleek verder dat 70% een te kleine maat draagt, en 10% een te grote maat.

9. Het eerste gepatenteerde beha-ontwerp bestond uit twee zijden zakdoeken en een roze koord van de Amerikaanse Mary Phelps Jacobs. Ze had die nodig voor een feest omdat ze geen korset wilde dragen.  

10. In de Eerste Wereldoorlog schoot de verkoop van beha’s omhoog toen de voorzitter van de War Industries Board, Bernard Baruch, vrouwen vroeg om niet langer een korset te dragen omdat het metaal dat daarin werd gebruikt nodig was voor de oorlogsindustrie. Door minder korsetten te produceren werd in de VS 28.000 ton metaal bespaard, genoeg om een heel schip te bouwen – en vanaf dat moment begonnen vrouwen in plaats van korsetten meer beha’s te dragen.

11. Het cup-systeem werd in 1922 uitgevonden door een Russisch-Amerikaanse vrouw, Ida Rosenthal, maar werd pas vanaf de dertiger jaren commercieel toegepast. Jarenlang werden alleen de cupmaten A-D gemaakt. Pas in de jaren 90 werden cupmaten groter dan E algemeen.  

12. De eerste volledig gewatteerde cup werd in de jaren 40 gemaakt door Frederick of Hollywood. Dezelfde firma kwam als eerste met de push-up beha.

13. Het is moeilijk om goede voorgevormde cups te maken in echt grote maten, groter dan cupmaat G. Dat komt omdat een stof die geschikt is in een cup niet onbeperkt uitgerekt kan worden zonder zijn vorm of sterkte te verliezen. Echt grote cupmaten hebben daarom naden.  

14. Een grote buste kan wel 4 kg wegen! Dat stelt grote eisen aan de beha. Daarom gaat het bij het maken van beha’s in grote maten niet alleen om mooie stoffen en kant. Materiaal van de hoogste kwaliteit is de sleutel tot goede steun en comfort.

15. Beha-cups kunnen op veel verschillende manieren worden uitgevoerd met heel verschillende resultaten en hebben invloed op de pasvorm, het silhouet en de steun. Hoe meer delen een cup met naden heeft, des te meer kan de pasvorm door de patroonmaakster worden gestuurd. Een driedelige cup met tulpsnijding heeft dezelfde ronde vorm als een voorgevormde cup.  

Kent u zelf nog meer interessante weetjes over beha’s die wij hier niet hebben genoemd? Laat het ons weten via het commentaarveld hieronder. Wij zijn dol op alle weetjes over ondergoed en gaan ervan uit dat alles interessant kan zijn, ook voor mij en mijn collega’s hier op kantoor waar we onszelf graag lingerie“nerds” noemen.

Reacties

Pauline Hall

In the 50's my mother was a Spirella consultant. All undergarments were made to measure. In her suitcase was a whole armoury of panels and laces with which to truss up the lady prior to taking measurements.

Annica Svensson

Hi Pauline. That's such a nice story (and memory), and what a great job that sounds like. I personally would have loved looking into her suitcase. Thanks for sharing.

Annica / Miss Mary

 

Ireen Potter

Thank goodness I have found Miss Mary. No underwire. Front opening. Fabulous. And the bra is pretty too. I injured my left rotator cuff, my right hamstring and strained my lower back. The irony of this is that this occurred during my Black Belt grading 3 weeks ago. Yes, I got it, I earned it! But the pain in the left arm is so intense that putting on a back fastened bra is impossible even if I connect it and turn it around. Thats’ the hard part. I am about to order one of your front fastening bras. Can’t wait. Thanks in advance.

Annica Svensson

Hi Ireen! Welcome to the Miss Mary family! We are glad you found us. Front-opening is such a great feature on a bra. We hope you will like it and that it will make it easier for you. Your injury sounds awfully hurtful and we wish you a speedy recovery. And congratulations to your Black Belt! What an achievement!
Annica / Miss Mary

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.