Waarom is de rug van een beha zo belangrijk? | Miss Mary of Sweden
Overslaan en naar de inhoud gaan
Refunded Returns

Waarom is de rug van een beha zo belangrijk?

Er is altijd veel aandacht voor de vraag of de cup te klein of te groot is, maar minstens even belangrijk is hoe de beha rond het bovenlichaam en op de rug  zit. Hier leggen we uit waarom de rug een rol speelt en waar u extra op moet letten als u de volgende keer een beha past.

Wist u dat de meeste steun die de beha geeft van de band om uw bovenlichaam komt? De schouderbandjes dienen vooral om de cup tegen het lichaam aan te houden, niet om de buste te liften. Ongeveer 60% van de steun van de beha komt van de band, 20% van de cup en de resterende 20% van de schouderbandjes.

”De band rond het lichaam bepaalt mede hoeveel steun uw buste van de beha gaat krijgen”

De band moet vrij strak om u heen zitten en is daarom altijd gemaakt van elastisch materiaal met een klein percentage Elastan. Het materiaal tussen de cups is daarentegen onelastisch om de cups op hun plaats te houden. Omdat de vleugels van de beha (rug en zijkant) elastisch zijn, zal de band uitrekken. Het duurt ongeveer twee weken voordat een nieuw aangeschafte beha zich aan het lichaam heeft aangepast. Zorg er dus voor dat de beha niet te los zit als u hem voor de eerste keer past.

”Als u de band 5 cm van de rug kunt trekken, heeft hij precies de juiste maat”


Hoe strak moet de behaband zitten?
Meestal zegt men dat een beha precies de juiste maat heeft als je de band 5 cm van de rug kunt trekken. De band mag niet zo strak zitten dat hij oncomfortabel voelt of insnijdt. Vrouwen met een zwaardere buste moeten hier natuurlijk een afweging maken: de band moet steun kunnen bieden en voor iemand met een grotere buste moet hij iets strakker zitten dan voor iemand met een kleinere buste. Daarom maken we de cup ook in een stabieler materiaal en een stabielere constructie en maken we bij voorkeur de schouderbandjes breder als de beha voor een grotere maat bestemd is. Alle delen van de beha werken samen om elkaar te ontlasten.


Hoe breder de behaband is, des te beter de steun voor de buste. Op de foto de FLORAL SUN.

Klopt het dat de steun beter is naarmate de rug breder is?
Hoe breder de rug en de zijkant, des te beter is de steun. Dat geldt voor alle typen beha’s, met en zonder beugel. De beugel geeft bijvoorbeeld de steun verder door naar de rug, de zijkant en de cups. Hoe breder de rug is, des te groter het oppervlak waarover de steun kan worden verdeeld.

”De beugel geeft de steun door naar de overige delen van de beha”


 

Zo geeft de beugel de steun door naar de overige delen van de beha, inclusief de vleugels (de zijkant en de rug).

De sluiting speelt een rol
De sluiting van een beha op de rug is bijna altijd zijwaarts verstelbaar. Drie stappen is standaard. Als de beha nieuw is, moet u altijd de buitenste positie kiezen en naar binnen opschuiven naarmate de beha uitrekt. Als u een beha koopt die al meteen strak genoeg zit in de binnenste positie, kunt u de pasvorm later niet meer aanpassen.


Als de beha nieuw is, moet hij precies goed zitten als hij in de buitenste positie wordt gehaakt.

Bepaalde modellen hebben een voorsluiting. Voor vrouwen die moeite hebben met draaibewegingen of die pijn hebben, is dit type beha makkelijk aan en uit te trekken. Het nadeel is dat hij geen verstelbare sluiting kan hebben, omdat die de afstand tussen de cups zou veranderen.


Voorbeeld van een rechte ruguitsnijding zonder sluiting. Op de foto de COTTON LACE met voorsluiting. Dit model heeft een brede, stabiele rug.

Aantal haken en ogen boven elkaar
Gewoonlijk begint men met twee of drie haken en ogen boven elkaar bij de kleinere cupmaten en gaat dan geleidelijk omhoog. Dat varieert natuurlijk van model tot model. Sommige modellen met een extra brede rug beginnen al bij de kleinste maat met vier haken en ogen boven elkaar.


STAY FRESH heeft in de kleinste maat vier haken en ogen boven elkaar. Op deze beha lopen de schouderbandjes helemaal tot aan de haken en ogen in een zogenoemde leotardvorm.

De vorm van de rug
Bij beha’s met brede zijkanten en een volledige cup geeft men meestal het rugdeel tussen de schouderbandjes een U-vorm, zodat het er fraaier uitziet maar nog steeds even goede steun geeft. De U-vorm is op dit moment de meest gebruikelijke rugvorm op de markt, maar er zijn ook beha’s met een recht vormgegeven rug of een racerback, een zogenoemde T-coupe.


COTTON DOTS beha zonder beugel met een klassieke U-vorm op de rug.

”De band geeft meer steun dan de cup en de schouderbandjes samen!”


AMSTERDAM beugelbeha met een recht vormgegeven rug met drie haken en ogen in de kleinste maat.

De behaband moet in een rechte lijn zitten
Als u ‘en profil’ voor de spiegel staat zodat u ziet hoe uw beha zit, moet de onderkant rondom op dezelfde hoogte zitten, dat wil zeggen dat de rug niet omhooggetrokken wordt. Als dat toch zo is, hebt u waarschijnlijk een te grote bandmaat en hebt u de schouderbandjes te sterk verkort.

”De beha moet in een rechte lijn zitten als u ‘en profil’ naar uzelf kijkt”


Voor optimale steun en pasvorm moet de beha op de rug recht zitten en niet omhooggetrokken worden.

Er zijn gevallen waarin moeilijk te vermijden is dat de band op de rug omhooggetrokken wordt. Dat kan gebeuren bij modellen waarvan de schouderbandjes op de rug dicht bij elkaar zitten. Omdat ze zo dicht bij elkaar zitten, hebben ze namelijk de neiging om het midden van de rug omhoog te trekken als ze worden ingekort. Maar algemeen is de vuistregel dat u, als de beha van achteren wordt opgetrokken, de sluiting één stap naar binnen moet vastmaken.


FLAMES beugelbeha met leotardrug met U-vorm en extra dicht bij elkaar geplaatste schouderbandjes die niet omlaag glijden.


JOY is een chiquere beha met een normale afstand tussen de schouderbandjes, een U-vormige rug en materiaal in stevige mesh.

Hoe u behaverlengers gebruikt
Als de band te strak om het lichaam zit maar de beha verder goed zit, kunt u een behaverlenger gebruiken die u aan de sluiting bevestigt. Dat is een perfecte oplossing als u aangekomen bent maar een bepaalde beha toch graag wilt blijven dragen. Of misschien hebt u net een nieuwe beha gekocht en weet u dat deze goed past nadat hij zich aan het lichaam heeft aangepast. Houd er wel rekening mee dat met een behaverlenger de schouderbandjes verder uit elkaar komen te zitten. Dus als u problemen hebt met omlaagglijdende schouderbandjes, ook al zijn ze strak getrokken, zijn behaverlengers geen optimale oplossing.

De omtrek kan bij dezelfde maat variëren
Het is u misschien opgevallen dat de lengte van de hele beha, dat wil zeggen wanneer u hem los maakt en plat neerlegt, van model tot model varieert, ook al hebben die dezelfde maat! Dat ligt aan het gebruikte materiaal: verschillende materialen rekken verschillend uit als ze op het lichaam zitten. Sommige materialen zijn elastischer dan andere. In onze gedetailleerde materialengids beschrijven we de voor- en nadelen van de verschillende textielvezels die voor lingerie worden gebruikt.

”Of een beha een beugel heeft of niet, heeft invloed op de omtrek van de beha”

Een andere factor die een rol speelt, is of de beha een beugel heeft of niet. Bij een beugelbeha kan de voorkant niet erg uitrekken omdat de beugel niet elastisch is. Daarom worden de vleugels langer gemaakt dan bij een beha zonder beugel in dezelfde maat. Hier kunt u er meer over lezen.

Hoe de beha op het lichaam zit, bepaalt de maat, niet de lengte als hij niet gedragen wordt.

Hoe vindt u de juiste behamaat?
De meest gemaakte fout bij het bepalen van de behamaat is dat men te ruim rondom meet. Het resultaat is een te grote bandmaat en een te kleine cup. Als u niet zeker weet welke maat voor u geschikt is, kunt u deze bepalen met behulp van onze matentabel of contact opnemen met onze klantenservice via e-mail, telefoon of sociale media. Zij helpen u met plezier verder. Ze zijn experts in het vinden van maten voor vrouwen die ze niet in levende lijve ontmoeten. Lees hier meer over hoe onze klantenadviseurs werken in ons interview met Ida, hoofd van de klantenservice van Miss Mary.

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.