Hoe lingerie”nerds” uit Borås modeontwerper Lars Wallin ontmoetten | Miss Mary of Sweden
Overslaan en naar de inhoud gaan
Refunded Returns

Hoe lingerie”nerds” uit Borås modeontwerper Lars Wallin ontmoetten

We wilden iets heel nieuws creëren en daarom nodigden we een modeontwerper uit die bekend staat om zijn unieke vormtaal, om zijn ideeën over lingerie om te zetten in werkelijkheid en om zijn stempel te drukken op onze Miss Mary collectie. Iets heel nieuws houdt altijd een risico in, vooral bij samenwerking op het gebied van mode en design, maar dat risico wilden we nemen. Dit is het verhaal van Visionary en hoe lingerie”nerds” uit Borås modeontwerper Lars Wallin ontmoetten.

We wilden een unieke collectie creëren met een luxueus gevoel, met extra exclusieve materialen, met meer flair en glamour. We keken rond met wie we het liefst zouden samenwerken. Eén naam kwam telkens weer terug en dat was toevallig ook de naam van de eerste keus van onze directeur Elisabet, namelijk Lars Wallin. Iedereen vond het een ontzettend spannende combinatie en via een omweg vond Elisabet zijn telefoonnummer en belde hem. Hoe dat precies ging en waarom Elisabet wat zenuwachtig was toen ze hem zou ontmoeten kunt u zien in de volgende videoclip:

 

Wie is eigenlijk Lars Wallin?

Lars Wallin is de bekendste ontwerper van haute couture en exclusieve bruidsjurken in Zweden. In zijn nu al bijna dertigjarige loopbaan heeft hij unieke ontwerpen gecreëerd voor artiesten en leden van het koninklijk huis. Zijn ontwerpen zijn te zien bij evenementen, optredens en op de rode loper, in toneelvoorstellingen, musicals en op het Eurovisie songfestival. Behalve couture en prêt-à-porter collecties ontwerpt hij ook sieraden, porselein en schoenen. De tentoonstelling Fashion Stories waar zo´n honderd van zijn creaties werden getoond, was een enorm publiekssucces en werd in verschillende musea bekeken door zo’n half miljoen bezoekers.

De tentoonstelling Fashion Stories, waar een groot aantal creaties uit de lange loopbaan van Lars Wallin te zien waren. Foto: textilmuseet.se

Het was niet eens zijn indrukwekkende CV dat maakte dat we met hem wilden samenwerken, maar vooral de visie die uit zijn ontwerpen spreekt. We wilden immers een collectie creëren die luxe en glamour uitstraalt en er is niemand die dit beter belichaamt dan Lars.

”Mijn ontwerpen zijn een ode aan de vrouw en zetten haar schoonheid in de schijnwerper” - Lars Wallin

Al zijn fantastische couture en ontwerpen zijn altijd typisch ”Wallin”. Er is altijd iets dat opvalt. Attitude en durf en nooit saai. Dat voelde helemaal goed en dat wilden we met deze collectie overbrengen. Zelf beschrijft Lars zijn manier van ontwerpen zo:
”In mijn kleding voel je je lichaam. Ik werk met de lijnen en de uitsnijdingen rondom het lichaam. Ik probeer in mijn ontwerpen de vrouw te huldigen en in de schijnwerper te zetten, maar nooit zo dat zij een object wordt. Ik houd ervan om te werken met gemengde materialen en in laag-op-laag technieken om dat driedimensionale effect te bereiken. Ook wat je niet ziet wordt een deel van het ontwerp.”

Kijk en hoor Lars zelf vertellen:

 

Het ontstaan van een collectie

Nadat Lars had toegestemd gingen we aan het werk. Er volgden veel ontmoetingen, veel reizen heen en weer tussen Borås en Stockholm, maar ook naar Parijs. Langzamerhand ontstond er een collectie. Maandenlang werd er ontworpen, er werden dessins gecreëerd en er werd gegradeerd, stof werd met voorlopige steken vastgezet en op proef genaaid.

”De ontwerpen van Wallin vallen op. Attitude en durf en nooit saai.”

Het werk van Lars was een uitdaging voor onze directrices want er werd gewerkt met extra moeilijke materialen. Dunne, delicate tuleweefsels met exclusief borduursel, zonder elasticiteit maar toch in staat om perfect aan te sluiten langs een geronde cup. Er werd gewerkt op de millimeter, hier werd 2 mm toegevoegd of daar juist ingekort. Alles om de perfecte pasvorm te vinden. Als je gewone kleding naait zoals een trui, valt een millimetertje verschil niet op, maar op een beha is het een groot verschil. Als de beha wordt gemaakt van dunne stijve stoffen moet je je tot het uiterste concentreren bij het maken van het dessin, het graderen, het snijden van de stof en het naaien. Alleen al het kiezen van een verkeerde naald in de machine kan bij deze materialen een ramp veroorzaken. Een van de uitdagingen was ook dat de beha’s er mooi uit moeten zien, niet alleen met een cupmaat A of B maar ook met een cupmaat F, terwijl ze tegelijkertijd ook steun moeten geven. Met smalle schouderbandjes die toch comfortabel moeten zijn. Ons testpanel met vrouwen werd ingeschakeld om de modellen langdurig te dragen. We wilden echt een collectie creëren waarin design en comfort samengaan.

 

Zelf was ik pas kort bij Miss Mary toen de collectie ontstond. Ik herinner mij toen ik de eerste keer de beha’s Winter Dew en Dreamscape zag, als naaiproeven op de tafel van de directrice. Ik kon mijn ogen niet geloven. Ik nam de champagnekleurige Winter Dew beha in mijn handen en streek erover. Het dunne tuleweefsel glansde in het daglicht en deed denken aan holografische rijp. 

«Winter Dew dankt zijn naam aan de glanzende tule en het bladborduursel »

Het mooie laag-op-laag effect van de Dreamscape beha van geborduurde tule, gedrapeerd over een cup van delicate kant, had een bijna driedimensionaal effect dat deed denken aan de fantastische avondjaponnen van Wallin. De baan als copywriter bij Miss Mary kreeg ik onder andere dankzij mijn grote belangstelling voor ondergoed en ik dacht dat ik alles al gezien had, maar ik voelde dat dit iets heel nieuws was. Deze twee beha´s zijn nog steeds mijn persoonlijke favorieten in de Visionary-collectie. Dreamscape is trouwens ook de favoriet van Lars zelf.

«Dreamscape met een cup in laag-op-laag van tule en kant creëert een driedimensionaal gevoel.»

Ruim een jaar na het begin van de samenwerking was de hele collectie klaar. Op 31 mei werd hij gelanceerd op missmary.se. Het was voor ons ontzettend spannend hoe hij zou worden ontvangen en om eerlijk te zijn waren we ook behoorlijk zenuwachtig. Dat ben je nou eenmaal als iets nieuws wordt gelanceerd, vooral als alle betrokkenen zich zo hebben ingezet en hun hele ziel en zaligheid in het project hebben gestoken. Zouden onze klanten de producten waarderen?

Het antwoord was volmondig ja! We hadden ons geen zorgen hoeven maken en konden rustig uitademen. Het was ontzettend leuk om met Lars samen te werken en we zijn enorm trots op het resultaat. Visionary staat voor tijdloze elegantie en voor dagelijkse luxe. Beha’s die niet alleen mooi zijn om te zien, maar die ook perfect zitten. Kwaliteit die blijft, seizoen na seizoen. De meest comfortabele designbeha die je kunt hebben en voor een fantastische prijs.

Floral Sun beha met exclusief borduursel, laag-op-laag effect en mooie kanten details, het meest geliefde model.

Dezelfde beha in verschillende kleurstellingen met elk een eigen gevoel. Hier Meadow Dreams in poederachtige tinten of in dramatisch sterke kleuren.

 

Ssshhhh! U hoorde het als eerste hier…

Ten slotte kunnen we een geheimpje verklappen. We hebben elke Visionary beha gemaakt in 30 maten – van 70 A tot en met 90 F – maar omdat er veel vraag blijkt te bestaan naar grotere maten, hebben we besloten om het matenprogramma van enkele bestsellers en van modellen waarvan het materiaal dit toelaat, uit te breiden met een grotere maat. Als u ons eerdere artikel hebt gelezen over al het werk dat moet worden gedaan om een product te ontwikkelen, weet u dat het graderen bij Miss Mary enorm veel tijd kost en dat het daarom een aantal maanden kan duren. Maar als je op iets goeds wacht, wacht je nooit te lang, niet waar?


En nog één ding: er worden weer heel wat kilometers afgelegd tussen Borås en Stockholm…

Bekijk hier de hele Visionary collectie:

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.