De garderobe van Miss Mary – meer dan alleen lingerie | Miss Mary of Sweden
Overslaan en naar de inhoud gaan
Refunded Returns

De garderobe van Miss Mary – meer dan alleen lingerie

Tegenwoordig is Miss Mary of Sweden vooral bekend als beha-specialist, maar in het verleden was het niet voornamelijk de lingerie waarmee we werden geassocieerd. Volg ons op een nostalgische reis terug naar een tijd waarin Miss Mary meer was dan alleen lingerie en geniet mee van prachtige vintagefoto's.

 In 1957 werd de basis gelegd voor Miss Mary of Sweden, toen Marwel en Ingemar Rydström het bedrijf oprichtten dat toen Marys Mode heette. Hij was naaimachinetechnicus en zij was naaister en had kleding ontworpen en genaaid voor vrienden en kennissen. Samen begonnen ze met de productie van dameskleding op basis van Marwels ontwerpen. De naam van het bedrijf, Marys Mode, was ontleend aan Marwels koosnaam Mary. We maakten de kledingstukken in ons eigen naaiatelier in het Zweedse Borås, bekend om zijn textielindustrie.


Omslag van de herfst- en wintercatalogus 1965-’66.

We hebben oude catalogi in ons archief doorgebladerd om een ​​idee te krijgen van hoe de mode, de schoonheidsproducten en de interieurs er in de zestiger jaren en daarna uitzagen in de ogen van Miss Mary.


Middagjurken van Miss Mary 1965

Een selectie ”middagjurken” uit het midden van de jaren ‘60. De rode en de groene hemdjurk waren vervaardigd van acetaatzijde, terwijl de blauwe jurk van gedessineerd jacquard was gemaakt.

Voor de avond en voor chiquere gelegenheden verkochten we ook feestkleding zoals dit trio in cocktailjurken op de foto hieronder. Links een zwarte crimplene jurk, geweven in permanent plissé met lange handschoenen als finishing touch. De jurk in zwart en goud had een bovendeel van gedessineerd brokaat en een benedendeel van effen fluweel. De smaragdgroene jurk rechts was gemaakt van zijdebrokaat.


Avondjurken van Miss Mary 1965

De wintercollectie bevatte vaak dergelijke feestkleding met het oog op party’s, soirees en nieuwjaarsfeesten. Hier zien we een elegante avondjurk in bolerostijl in zwart en goudlamé.


Miss Mary 1965

Als je elegant gekleed, maar niet te gekleed wilde zijn, was het ensemble, een jasje met bijpassende broek of rok, een perfecte keuze. Links op onderstaande foto zien we een driedelig ensemble met een jasje en een jersey rok van lurexgaren met een fonkelend zilvereffect. Het zwarte pakje was gemaakt van crimplene in jerseykwaliteit en was een "ensemble voor binnenshuis dat elke vrouw in haar garderobe hoort te hebben”.


Ensembles van jasje met rok van Miss Mary 1966.

Een crèmekleurig jasje met details in pied-de-poule-patroon en een rok in hetzelfde pied-de-poule-patroon deden het goed in combinatie met een hoed en handschoenen voor een complete outfit, perfect voor kille herfstdagen.


De topactuele postordermode in de winter 1965-66.

Ensembles waren een vast element gedurende alle jaren dat Miss Mary kleding verkocht. Hieronder een typisch Miss Mary-ensemble uit het midden van de jaren ‘60 van kreukvrij polyester in een roze tweedkwaliteit en een Kennedy-jurk van hetzelfde materiaal.


Elegant roze uit de catalogus van Miss Mary 1966.

Net als de jaren ‘60 hebben ook de jaren ‘70 een heel duidelijke stijl en silhouet. De kleding moest bij voorkeur een gedempt kleurenschema hebben in bruin, groen en oranje. Dessins moesten liefst groot en opvallend zijn. Het silhouet van de broek moest natuurlijk wijd uitlopend zijn.


Mode van Miss Mary eind jaren ‘70

Maar niet alles was gekleed en damesachtig. Miss Mary had kleding voor alle uren van de dag, van ochtendjas tot gekleed voor het werk en casual voor de vrije tijd. Miss Mary gaf je 'de vrijheid om te zijn wie je wilt zijn', zoals we dat in die tijd formuleerden. Zo heerlijk relaxed zag de zomercatalogus van 1996 eruit.


Miss Mary in 1996 met Yvonne Ryding op de cover

De cover toont de Zweedse Yvonne Ryding die in 1984 tot Miss Universum werd uitgeroepen. In de tweede helft van de jaren ‘90 werkten we een aantal seizoenen met Yvonne samen.


Yvonne Ryding voor Miss Mary in de tweede helft van de jaren ‘90.

We gaven altijd twee catalogi per jaar uit, een voor het voorjaar en de zomer en een voor het najaar en de winter. In de jaren ‘80 en ‘90 hadden de zomercatalogi bijna altijd een aantal pagina's met een tijdloos marien thema in wit, rood en natuurlijk ook marineblauw. Een klassieker in de postorderbranche.


Postordermode met marien thema van Miss Mary uit de jaren ‘90

Al een paar jaar na de oprichting van Miss Mary of Sweden begonnen we kleding naar andere Europese landen te exporteren. Op dit moment zijn we in bijna 20 landen te vinden. De catalogi werden in meerdere talen geproduceerd. Hieronder twee pagina’s uit een Duitstalige editie.


Twee pagina’s uit de Duitse postordercatalogus van Miss Mary of Sweden uit 1996.

Gedurende deze decennia was Miss Mary meer dan alleen kleding en lingerie. We verkochten ook schoonheidsproducten onder onze eigen merknaam, alles van haarspray en make-up tot huidverzorgingsproducten. Daarmee begonnen we al in het begin van de zestiger jaren. In 1966 zag het er bijvoorbeeld zo uit.


Voor kapsels van de jaren ‘60 was veel haarspray nodig.

”Verleidelijk geurende zelfregulerende haarspray” die ook hield als je je haar kamde en geen schellak of brandbare giftige stoffen bevatte. De huidverzorgingsserie bestond uit drie toners voor de vette, normale of droge huid, dagcrème voor de droge of normale huid, nachtcrème en reiniger. In de reclame lieten we twee vrouwen zien die moeder en dochter waren, maar die op het oog bijna even oud waren.


Make-up en huidverzorging uit de jaren ‘60 van Miss Mary of Sweden

Maar dat niet alleen, we verkochten ook huishoudtextiel zoals spreien, beddengoed, gordijnen, handdoeken en vloerkleden. We hadden een beautyclub en een plantenclub en verkochten verschillende kleine artikelen voor in huis zoals een voetbad. Als je bij Miss Mary of Sweden je inkopen deed hoefde je nergens anders meer te kopen, was het idee. Zo kon het er in de jaren ‘60 in de slaapkamer uitzien.


Voorbeeld van woninginrichting die je in 1963 per postorder kon kopen.

De lingerie zag het levenslicht in 1962 en was vanaf het begin een groot succes. Vanaf 2000 werden de andere productgroepen geleidelijk uit het assortiment gehaald en bleven alleen badkleding en lingerie over. Als u wilt weten hoe onze lingerie er door de jaren heen heeft uitgezien, kijk dan vooral eens in onze eerdere artikelen over de lingerie uit de jaren 1960, 1970 en 1980. Een genot voor alle liefhebbers van vintage en retro.
In het volgende artikel in de serie De garderobe van Miss Mary verkennen we de lingerie van de jaren ‘90.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.