Waarom zijn de rugpanden van mijn beha’s van verschillende lengte?

16 Aug 2019 10:13 AM
Annica Svensson

De grootte van de omtrek van een beha kan soms voor verwarring zorgen. Hebt u ook gemerkt dat twee beha’s van dezelfde maat soms een rugpand hebben van verschillende lengte? Hier vindt u alles wat u niet wist over de rug en de omtrek van uw beha.


We krijgen regelmatig de vraag waarom het rugpand van twee beha’s niet even lang is. Het verschil tussen de ene en de andere kan wel enkele centimeters bedragen. Dit betekent niet dat op het label van één van de beha’s de maat verkeerd is aangegeven. De omtrek (lengte) van de beha is niet hetzelfde als de maat. Als u wilt meten welke beha-maat u hebt, moet u de maat nemen op uw eigen lichaam. Meet dus niet aan uw favoriete beha, ook al vindt u dat die helemaal perfect zit. Als de omtrek rond uw lichaam onder de buste 85 cm is, hebt u maat 85. Maar als u de lengte van een beha van maat 85 meet, zal die korter zijn. Hoe komt dat? Dat heeft verschillende oorzaken.


”Dat de rugpanden van uw beha’s verschillende lengtes hebben is volkomen normaal”

1. Het materiaal


Beha’s kunnen zijn gemaakt van veel verschillende soorten materiaal die alle hun unieke eigenschappen hebben. Sommige materialen zijn meer soepel, andere meer stevig. Een beha moet in alle maten even goed voelen en er even goed uitzien. Hij moet nauwsluitend zijn en steun geven maar toch comfortabel aanvoelen en de bewegingen van het lichaam volgen.


Alle beha-rugpanden hebben een bepaalde elasticiteit. Anders zouden ze zo hard zitten als een korset en zou je nauwelijks kunnen ademen. Om te zorgen dat de rug zijn soepelheid niet verliest gebruiken we materiaal met Elastan. Elastan is een textielvezel die zorgt dat het elastische materiaal zijn vorm niet verliest. Vergelijk het met kauwgom die je uitrekt maar die daarna niet meer terugkeert naar zijn oorspronkelijke grootte. Een haarelastiekje keert daarentegen wel terug naar zijn oorspronkelijke grootte. Elastan in een materiaal maakt dat een elastisch weefsel zich meer gedraagt als een rubber bandje dan als kauwgom.


2. Elastiek


Ook het soort elatiek dat wordt gebruikt heeft invloed. Hoe breder en steviger het gebruikte elastiek is, des te sterker is de weerstand. Een beha met een bredere elastische band moet daarom langer zijn dan een beha met een smallere, omdat deze laatste meer wordt uitgerekt.


3. De beugel


Een beha met beugel moet in de rug langer zijn dan een beha zonder beugel. De reden is dat de beugels stijf zijn en de voorzijde van de beha ”bij elkaar houden”. Bij een beha met beugel kan alleen de rug worden uitgerekt, nooit de voorzijde.


Het verschil zit in de pasvorm


De pasvorm moet perfect voelen, al meteen bij de eerste keer passen. Het gevoel in die paar eerste seconden voor de spiegel bepaalt of u de beha wilt kopen of niet. Maar een beha moet niet alleen in de paskamer goed zitten, hij moet perfect blijven, ook als u hem vele malen hebt gedragen en gewassen.

”Een beha moet in alle maten even goed zitten”


Als we bij Miss Mary aan een nieuw beha-model werken wordt het patroon van de beha door onze modelistes meerdere keren getest en aangepast. We passen en testen altijd op vrouwen en niet op poppen. Alleen op een persoon kun je de lifting en de steun beoordelen en gelijktijdig feedback krijgen over hoe de beha voelt. We maken patronen, naaien, testen, veranderen en verbeteren de beha tot hij als gegoten zit. De medewerksters van onze ontwerpafdeling hebben samen meer dan 120 jaar ervaring in het maken van beha’s en die komt goed van pas! In hun lange loopbaan hebben ze gewerkt met nagenoeg alle beha-modellen en materialen die er bestaan. Dankzij hun vingertoppengevoel weten ze precies waar en hoe ze een patroondeel moeten verkleinen of vergroten om het zo helemaal perfect te laten zitten als onze klanten van een beha van Miss Mary verwachten.


Kwaliteitscontrole


Als we een testartikel hebben genaaid waar we tevreden over zijn, hangen onze modelistes de beha op langs een meetlat en bevestigen ze een gewicht onderaan het kledingstuk. Zie de foto hieronder. Met behulp van het gewicht wordt het materiaal op dezelfde manier uitgerekt als wanneer het om een lichaam zit. Op die manier kunnen we controleren of het kledingstuk de juiste maat heeft.


”We voeren bij alle maten een gewichtstest uit”

Bij Miss Mary voeren we tests uit met behulp van gewichten om te controleren of de rug de juiste maat heeft. Dit is een beha van maat 75C. Links ziet u een beha in ”ontspannen” toestand, die 70 cm meet op de middelste haak- & oogsluiting. Op het lichaam wordt dit echter 75 cm zoals de gewichtstest op de rechterfoto aangeeft.


Om aan te denken als u een beha koopt


Waar moet u aan denken als u een nieuwe beha koopt? Zoals gezegd is het volkomen normaal dat de ene beha langer is dan de andere, dus in plaats van ze met elkaar te vergelijken adviseren we om de beha te passen en te voelen hoe hij zit. Denk eraan dat de beha wat strakker zit als hij net nieuw is. Verder adviseren we om de haak- & oogsluiting in zijn wijdste stand te gebruiken tot de beha zich heeft aangepast en wat is uitgerekt. Dan zult u nog langer plezier van uw beha hebben, want ook de beste kwaliteits-beha zal na veelvuldig gebruik wat strakker moeten worden aangetrokken.


Als u niet zeker bent welke beha het meest geschikt is voor u en uw behoeften, of welke maat u moet hebben, neem dan contact op met onze klantenservice. Wij zijn experts in het helpen van vrouwen over de telefoon, via e-mail of chat om de perfecte beha te vinden. Geen probleem of vraag is te groot of te klein.

You may also like