De garderobe van Miss Mary - van korsetten tot kamelen

14 Jun 2020 8:27 AM
Annica Svensson

Wist u dat MISS MARY al meer dan 60 jaar kwaliteitsondergoed maakt? Kijk samen met ons terug naar de vrolijke (en soms een beetje gekke) zeventiger jaren.


In 1962 verscheen het eerste ondergoed van Miss Mary op de markt en sindsdien is de collectie elk jaar gegroeid. In het begin dacht men bij ondergoed van Miss Mary misschien wel vooral aan steungevende en stijve korsetten en beha’s, maar we verkochten ook slips, step-ins en onderjurken. We hadden zelfs een speciale ”gezondheidslijn” met kleding die een goed effect had op het lichaam zoals steunkousen en thermokleding.


Beha’s in alle vormen maar in minder maten


Al in de jaren 70 introduceerden we de eerste T-shirt-beha in onze collectie. Het begrip T-shirt beha bestond weliswaar nog niet maar de functie was dezelfde, met gladde voorgevormde cups zonder naad.

Een typisch beha-model dat in de jaren 60 en 70 geliefd was, was de cross beha. In de jaren 70 lanceerden we een model met voorsluiting met praktische drukknopen. De cross beha dankt zijn naam aan de X-constructie die de borsten scheidt.

De push-up beha maakte al in de jaren 60 deel uit van onze collectie maar werd toen beha met vulling genoemd. Hij bleef ook in de jaren 70 populair en we gebruikten hem op een wat speelse manier in onze reclame zoals op de foto hieronder.

Cupmaten en maatsysteem


In de jaren 60 werden onze beha’s en korsetten aangeboden in de cupmaten A-D. Dit matenspectrum was toen in de hele ondergoedbranche standaard. Eind jaren 70 begonnen we met DD-cups voor de grote en zware buste. Volgens het maatsysteem dat tegenwoordig voor beha’s en korsetten wordt gebruikt, komt een DD-cup overeen met een E-cup. In de VS en in Engeland wordt de aanduiding DD-cup nog steeds gebruikt. De collectie van Miss Mary loopt nu tot en met cupmaat J.

Niet alleen wat betreft de cupmaten waren de maattabellen anders dan vandaag. Voor meerdere van onze korsetseries gebruikten we twee verschillende maatsystemen, een voor vrouwen met een lengte van 163 cm of meer, en een voor vrouwen met een lengte van 162 cm of minder.

De Garanti-serie voor vrouwen van 163 cm of langer

De Garanti-serie voor vrouwen van 162 cm of korter


Sterk ondersteunende kledingstukken


Onze bekendste korsetserie was de GARANTI-serie die u in de twee krantenknipsels hierboven ziet. Dit waren jarenlang bestsellers. We noemden de serie Garanti-serie omdat we de garantie gaven dat de taillemaat minstens met een hele maat zou afnemen als je het korset droeg, vergeleken met het niet dragen van een korset. Deze serie was gemaakt van het wereldberoemde Zwitserse materiaal BALLY met Lycra®. Lycra® was het basismateriaal in alle korsetten van Miss Mary. Het ondergoed was in de jaren 60 en 70 voor het overgrote deel wit, maar ook beige, roze en blauw kwamen voor. In 1972 introduceerden we ons eerste zwarte korset (zie hierboven).


Het seizoen daarna lanceerden we een geheel nieuwe fantastisch verkopende korsetserie met de naam DE LUXE. Deze bestond uit een corselet en een broekcorselet van extra dun en koel LYCRA® netweefsel met een mooi bloemendessin. Het bijzondere van deze kledingstukken was dat ze een speciaal geconstrueerde binnengordel hadden die de taille vorm gaf en wel tot 7 cm slanker maakte. Net als de GARANTI-serie was DE LUXE gemaakt voor verschillende lichaamslengten. Als je maat vanaf de onderkant van de buste tot het kruisje 39 cm of minder was, koos je een LADY MARY, als je langer was koos je een MISS MARY.

Niet alle korsetten waren even sterk vormend of hadden evenveel versterkingen als de series DE LUXE en GARANTI. In het midden van de jaren 70 lanceerden we een korset dat was gemaakt van het soepele materiaal BODYCARE dat in alle richtingen meerekte en daardoor zorgde voor volledige bewegingsvrijheid.

In de jaren 60 hadden al onze gordels en korsetten jarretelles – vast of afneembaar – maar in 1976 introduceerden we onze eerste body zonder jarretelles. Hij was beige met bruine opgedrukte bloemen, een heerlijk trendy zeventiger-jarendessin.

We verkochten ook body’s met voorgevormde cups. Deze waren wat slanker dan de andere korsetten die aanzienlijk meer welvingen lieten zien.

Ondergoed ter bevordering van de gezondheid


In de jaren 70 verkochten we ook een serie ondergoed voor ondersteuning en gezondheid, ontwikkeld in samenwerking met de arts Erik Velander. Deze serie bevatte o.a. ”de enige medisch functionerende steunkous mer circulaire compressie”. Op deze kousen werd 3 maanden garantie gegeven. Als er een stuk ging, ook bij dagelijks gebruik, stuurden we de klant nieuwe kousen zonder extra kosten.

De gezondheidsserie omvatte verder een beha met een ingebouwd thermisch paneel dat zorgde voor weldadige warmte voor de rug- en nekspieren. Dat zou moeten helpen tegen een kromme rug, pijn en vermoeidheid van de schouders. Hij was gemaakt van Lycra met een mooi bloemendessin. Er was ook een steunkorset dat de houding moest verbeteren en de rug rust moest geven.

Miss Mary verkocht niet alleen ondergoed voor dames, de collectie omvatte ook herenondergoed. De steungevende onderbroek voor heren die eind jaren 60 werd gelanceerd, kreeg in de jaren 70 de goed verkopende naam Mr. M, voor steun en verzachting bij een vermoeide of pijnlijke rug!

Alle materialen die we in onze kleding hebben gebruikt waren altijd van de hoogste kwaliteit. De GARANTI-serie was bijvoorbeeld gemaakt van het in die tijd wereldberoemde materiaal BALLY Lycra uit Zwitserland. Van alle verschillende materialen is er een die er meer dan alle andere uitspringt en dat was ons gebreide thermoprogramma van echt kamelenhaar. Deze serie omvatte lange onderbroeken, vesten, schouderwarmers, sokken, vingerloze handschoenen, kniewarmers, buikgordels en onderbroeken. Kamelenwol was in de jaren 70 populair door zijn superieure verwarmende eigenschappen en werd geadviseerd voor personen met reuma of mensen die blootstonden aan kou en tocht. Er is niet dat zó de zeventiger jaren in de herinnering terugroept als deze kleding.

Is het niet fantastisch om te zien hoe de mode zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld? Als u nieuwsgierig bent naar meer informatie over hoe alles er vroeger uitzag, lees dan ons eerste artikel in de serie DE GARDEROBE VAN MISS MARY. Daar kunt u zien en lezen hoe onze allereerste ondergoedcollectie eruitzag toen die in 1962 op de markt verscheen.

You may also like